První skok na cestě k Marsu. Starhopper se vznesl do výšky dvaceti metrů

Starhopper (předešla verze testovací lodi)

Starhopper (předešla verze testovací lodi) Zdroj: SpeceX

Starhopper (předešla verze testovací lodi)
2
Fotogalerie

V pátek proběhl první skok Starhopperu, což je testovací verze budoucí kosmické lodě Starship, se kterou chce šéf SpaceX Elon Musk dopravit člověka na Mars. Podle Muska proběhl test bez problémů a Starhopper se dostal do výšky dvaceti metrů. Brzy by měl proběhnout další test, při kterém se dostane do výšky až 200 metrů.

Předešlý první pokus o skok, který proběhl ve čtvrtek, byl přerušen a Starhopper zůstal na Zemi. Podle Muska to bylo kvůli vysokému tlaku v komoře, což zapříčinila příliš nízká teplota paliva.

Při vývoji Starshipu postupuje SpaceX podobně jako u rakety Falcon 9. Předchůdcem této rakety byl Grasshopper, který v letech 2012 a 2013 uskutečnil několik testovacích skoků. Při každém z nich se dostal do určité výšky, ve které chvíli zůstal, a poté zase přistál. Dosažená výška postupně narůstala.

Starhopper se v texaském Boca Chica staví od konce roku 2018. Za sebou už má statické zážehy i dva menší vzlety, při kterých byla loď ukotvena k povrchu. Nyní by měla vzlétnout do výšky 200 metrů, poté odletět trochu stranou a přistát. O vzlet se postará v pořadí šestý vyrobený motor Raptor na kapalný metan a kyslík.

Další články o vesmírném dobývání se dočtete na stránkách Živě.cz zde >>>