Red Hat v Brně rozšířil vývojové centrum, je největší na světě

Red Hat Brno

Red Hat Brno

Softwarová společnost Red Hat otevřela v Brně novou budovu pro zhruba 200 zaměstnanců. Na ulici Purkyňova ve čtvrti Královo Pole rozšíří současné vývojářské centrum firmy, které je v rámci všech světových poboček Red Hatu považováno za největší a nejdůležitější. Red Hat si všechny prostory pronajímá od investora PFM Group, který do nové budovy investoval kolem 80 milionů korun.

V Brně v současné době pracuje už více než 500 softwarových inženýrů a vývojářů a není vyloučeno, že do budoucna přibydou další. Red Hat jenom v posledním roce v Brně zaměstnal 100 nových odborníků. Na rozšiřování už v minulosti získal dotaci 100 milionů korun od Evropské unie a dalších téměř 180 milionů vyčlenil na náborovou akci ze svého rozpočtu. „V Brně se rozšiřujeme tak rychle, jak rychle dokážeme najímat nové lidi,“ naznačil už dříve pro E15.cz plány Red Hatu jeho viceprezident Scott Crenshaw.

Posily ze zahraničí

„Lidé jsou pro nás vždy na prvním místě. Snažíme se přilákat nejlepší odborníky z celého světa a růst brněnské pobočky je důkazem, že se nám to daří,“ navazuje prezident společnosti pro technický vývoj Paul Cormier. Red Hat by v Brně nové zaměstnance přijímal i rychleji, musí je ale relativně dlouho hledat. Kromě Čechů se tak snaží do Brna přilákat také lidi ze zahraničí. Už teď v týmu pracuje řada Ukrajinců, Rumunů, Slovinců nebo Poláků. „Výhodou Brna je blízkost Slovenska, přichází k nám odsud mnoho kvalitních lidí,“ dodává Crenshaw.

Kolem 80 lidí z celkových více než 500 jsou studenti a stážisti. Ti pracují na komunitních projektech a Red Hat na jejich zaměstnávání na další rok zdvojnásobil rozpočet, takže se jejich řady ještě rozšíří. Firma ostatně výrazně spolupracuje s jihomoravskými technickými univerzitami a jejich přítomnost je jedním z hlavních důvodů, proč je Brno v rámci světových poboček tak oblíbené. Red Hat se na vysokých školách angažuje také ve vedení kurzů, studentských pracích, výzkumných projektech a dalších aktivitách.

Významnou roli v tom, proč Red Hat v Brně působí, hraje jihomoravská politika, jejíž představitelé každoročně do podpory technologií posílají 100 milionů korun. To je mnohem více, než v ostatních regionech.

Brněnští vývojáři pracují na všech hlavních projektech Red Hatu – virtualizaci, middleware JBoss, cloudových technologiích a operačních systémech. Červený klobouk pracuje s tzv. open source softwarem a jeho části kódu putují mezi komunitu. Firma pak vydělává především díky službám, které kolem open source staví a nabízí. Jeví se to jako úspěšný a funkční obchodní model, Red Hat se stal první podobnou společností s .

Otevřený software se promítá také do fungování celé firmy. Podle zástupců společnosti je pracovní atmosféra neformální a „netradiční“ a zaměstnanci mají alespoň částečně možnost . Red Hat byl ostatně vyhlášen nejlepším zaměstnavatel v Česku pro rok 2010/2011 a časopis Forbes ho čerstvě jmenoval čtvrtou nejvíce inovativní společností na světě.