Reportáž z veletrhu spotřebního technologického zboží CES: Osobními daty se bude platit

Royole

Royole Zdroj: Lubor Jarkovský

Největší světový veletrh spotřebního technologického zboží CES v Las Vegas zavřel v pátek své brány. Desítky tisíc firem z celého světa zde vystavovaly svá řešení, kterými chtějí učinit životy spotřebitelů pohodlnější, lepší a zajímavější. Společnými tématy pro většinu oborů byla automatizace a další zlepšování umělé inteligence. V oblasti videa bylo definitivně a široce přijato 8K rozlišení, jehož nástup bude nadále brzdit nedostatek obsahu. U mobilů, ale nejen u nich, pak startuje éra ohebných displejů.

Automatika s vysokou cenou

Na velké množství inovací a zajímavých novinek padá stín bezbřehého sběru dat, která různé společnosti v čele s Googlem a Facebookem provádějí. Na CES byly k vidění chytré postele, zdravotní pomůcky, komplexní řešení řízení celé domácnosti z mobilu, ale i spoustu drobných vychytávek, které všechny spojuje jedna věc – přístup k internetu a ukládání často velmi podrobných dat o chování uživatele, jeho životě, návycích a aktivitách. Každý z nás si už nyní musí často pokládat otázku, zda je ochoten výměnou za pohotové a na míru šité poradenství ze strany poskytovatelů služeb o sobě říct skoro vše. CES 2020 jednoznačně ukázal, že automatizace a umělá inteligence chtějí usnadnit naše životy a dělat mnoho věcí za nás. Je to samozřejmě komfortní a jednoduché. Současně však také snadno zneužitelné. A ne nutně ze strany samotného poskytovatele dané služby. O únicích osobních dat týkajících se velkých a seriózních hráčů čteme v posledních letech celkem často. Občas jsme se tak na výstavišti přistihli, že jsme na jednu stranu uchváceni, co vše inovace přinášejí, ale současně trochu vyděšeni z toho, že v moderním světě začíná být soukromí opravdu „nedostatkovým zbožím“.

8K, nový konkurent pro OLED i vertikální televize

Bez ohledu na to, zda stojí v táboře OLED či QLED, našli všichni výrobci společnou řeč, pokud jde o budoucí rozlišení televizorů. Takzvané 8K nabízí obraz složený ze čtyřnásobného množství bodů ve srovnání se 4K, které je dnes u většiny televizí standardem, nicméně obsah v něm je dostupný primárně na UHD Blu-ray discích a streamovacích službách. Běžné televizní kanály v něm nevysílají. Proč tedy 8K neboli 33 milionů pixelů? Význam má toto rozlišení hlavně u velkých úhlopříček televizorů, kde divák ocení jemnost displeje, i když se bude dívat na video, které má „pouze“ Full HD nebo 4K rozlišení. Dopočet chybějících obrazových bodů mají na starost stále lepší a výkonnější videoprocesory, jimiž jsou nejnovější televize vybaveny. CES také ukázal očekávané 8K OLED modely od LG, ale i novinku čínského Hisense v podobě takzvaného „dual-cell“ LCD se dvěma vrstvami z tekutých krystalů, díky nimž poskytuje nebývale kvalitní podání černé (na úrovni OLED). Dle subjektivního hodnocení na výstavě, kde nepanují optimální podmínky vzhledem k množství různých světel v hale, je černá u tohoto inovativního LCD panelu mimořádná. Samsung kromě již etablovaných 8K QLED televizorů ukázal především novinku nazvanou The Sero, kterou lze používat jak klasicky na šířku, tak na výšku pro sledování instagramových příběhů nebo vertikálních videí, která stále více lidí pomocí svých mobilů natáčí.

Nejen ohebné smartphony

Na CES si samozřejmě mohli návštěvníci prohlédnout nedávno i v Česku uvedený telefon Samsung Galaxy Fold prodávaný za 49 990 korun. Telefon s ohebným displejem měl ve Vegas i Huawei, jehož prezentace ovšem působila zvláštně, protože v ní dominovaly už loni na jaře uvedené modely řady P30. Firma některé své největší novinky neukázala, protože je na západních trzích nemůže kvůli absenci služeb Googlu zatím prodávat. Ohebné displeje nejsou trendem pouze v mobilech. CES jednoznačně potvrdil, že se s nimi budou uživatelé v tomto roce setkávat mnohem častěji. Například Lenovo představilo takto koncipovaný tablet ThinkPad X1 Fold. A značka Royole, která se loni dostala snad do všech světových médií, protože představila jako vůbec první telefon s ohebným displejem ještě před Samsungem či Huawei, letos přivezla smart reproduktor s displejem po jeho obvodu.

 

Lednice, která pozná, co v ní je

Německý Bosch v posledních letech neustále zvětšuje svou prezentaci na CES a letos dal v jejím rámci nemalý prostor i domácím spotřebičům. K vidění zde byla mimo jiné chladnička s integrovanými kamerami, což by sama o sobě nebyla až tak zásadní novinka, protože tento systém už má Bosch v prodeji i v Česku. V Las Vegas ale Němci oznámili spolupráci s aplikací Chefling, která využívá umělé inteligence a nabízí množství inovativních funkcí. Tou nejzásadnější ve spojení s lednicí Bosch je schopnost rozeznat vložené potraviny a neustále aktualizovat jejich seznam.

O kousek dál

U čínského TCL přitáhla naši pozornost nezvykle hranatá pračka s velkým barevným displejem. V její horní části se nachází oddělený prostor určený k čištění předmětů, jako jsou brýle či šperky, pomocí ultrazvuku. Oral-B zase připravuje k uvedení chytrý elektrický zubní kartáček nazvaný iO. Novinkou je u něj bezkartáčový magnetický motor, díky němuž dosahuje výrobek ještě jemnějšího, šetrnějšího a současně účinnějšího čištění zubů pomocí mikrovibrací. Oral-B iO také používá inovovanou hlavu a nechybí u něj Bluetooth. Aplikace v mobilu pak poradí s čištěním a umožňuje v reálném čase sledovat, které části ústní dutiny jsme například vynechali. S touto funkcí přišly už aktuálně prodávané modely, ale systém byl pro kartáček iO ještě vylepšen. Do Česka by mohla novinka dorazit letos o Vánocích.

Autonomní vozy opravdu přocházejí

Celá jedna hala je na veletrhu CES věnována automobilům. Nenajdete zde klasické prezentace vozů, jaké známe například ze Ženevy. Ve Vegas totiž nehrají samotná auta takovou roli – zde je pozornost věnována chytrým technologiím skrývajícím se v jejich nitru. Automobilky a technologické firmy na CES prezentovaly primárně systémy pro zvýšení bezpečnosti, autonomní řízení a chytré palubní desky včetně prvků rozšířené reality. Přestože široké nasazení zcela autonomních vozů nebude tak rychlé, jak někteří nadšenci a vizionáři před pár lety slibovali, k posunům dochází. Firma Mobileye, patřící pod Intel, na CES oznámila uzavření dohody o spuštění testovacích provozů autonomních taxíků v Daegu City v Jižní Koreji. Zdá se tedy, že se v samořídícím autě svezeme co nevidět.