Respekt jedná o odchodu z Economie. Mají o něj zájem pěstitelé rajčat ze Slovenska i Denník N

Mediální dům Economia v pražském Karlíně

Mediální dům Economia v pražském Karlíně Zdroj: Profimedia

Známý český týdeník Respekt by se mohl i s většinou současné redakce ještě do konce tohoto roku vyčlenit z vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly. O investici do Respektu a jeho vykoupení z mediálního domu jednají zástupci slovenského družstva GreenCoop, což je sdružení pěstitelů „Veselých paradajek“ ze Žitného ostrova na maďarskojazyčném jižním Slovensku. Zájem o spolupráci má také slovenský Denník N i česká Nadace Independent Press, která spoluvlastní český Deník N. Redakci e15 to potvrdily tři zdroje blízké transakci, které si nepřály být jmenovány. Jedná se o další možnou velkou změnu vlastníka na českém mediálním trhu po pátečním prodeji Babišovy Mafry do rukou investora Karla Pražáka.

„Úvahy tam jsou a nějaké kroky se k tomu vedou, ale zatím to nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ řekl Zsolt Bindics, předseda představenstva družstva GreenCoop s tím, že transakce ještě není ukončená. Bindics v rajčatovém družstvu spolupracuje s Gergely Szigetim a Bálintem Szigetim. „O tyto aktivity se stará můj otec László Szigeti,“ uvedl v telefonickém rozhovoru Bálint Szigeti. Redakce e15 zanechala Lászlóovi Szigetimu vzkazy, aby se ke svému možnému angažmá v celé věci vyjádřil, ale odpověď nepřišla. 

László Szigeti je slovenský novinář a spisovatel, jeden z představitelů maďarské menšiny a Maďarské nezávislé iniciativy v době sametové revoluce, zakladatel a ředitel bratislavského vydavatelství Kalligram. Pojí ho dlouhodobě přátelské vztahy se šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym. Toho redakce e15 požádala o vyjádření k možné transakci. „Děkuji za nabídku, ale k budoucnosti Respektu nemám nic nového,“ napsal Tabery.

Zsolt Bindics i rodina Szigetiů navíc letos v lednu založili v Česku rodinný nadačný fond AGAPE – PF, respektive rodinný nadační fond Insulam. „Nadace zatím nevyvíjí aktivity v mediální oblasti a byla založena prioritně za účelem mezigenerační správy rodinného majetku. Pokud by v budoucnosti došlo k jakékoli transakci v oblasti médií, budu vás o tom informovat,“ sdělil Bindics. 

O investici do Respektu se zajímají také zástupci slovenského Denníku N. Podle informací redakce e15 už přímo jednají s vedením Economie o možném vykoupení Respektu. „Dohodli jsme se, že k tomu zatím nebudeme poskytovat informace,“ řekl e15 ředitel online slovenského Denníku N Konstantin Čikovský. 

Podívejte se na rozhovor s novým generálním ředitelem České televize Janem Součkem

Video placeholde
Nový ředitel České televize Jan Souček • Video E15

O tom, nakolik si Bakalova Economia cení značku Respektu, zatím nikdo z obou stran možné transakce nechce otevřeně hovořit. Zejména tištěný Respekt má ovšem na české mediální scéně historicky velký neformální vliv, za dobu své existence od roku 1989 otevřel řadu důležitých politických kauz a patří nepochybně mezi nejuznávanější česká média.

Vydavatelství Economia se k probíhajícímu jednání o prodeji Respektu nechce vyjadřovat, ačkoli ho výslovně na přímý dotaz nepopřelo. „Nekomentujeme jakékoli spekulace,“ uvedla generální ředitelka Economie Lenka Černá. 

Vedení mediálního domu Economia v čele s generální ředitelkou Lenkou Černou přijalo letos opatření, jejichž cílem je nasměrovat vydavatelství k provozní soběstačnosti. Majitel společnosti Zdeněk Bakala je stále ochoten do Economie investovat, domnívá se ale, že vydavatelství by mělo být provozně soběstačné. „Všechny tituly Economie si zaslouží, aby měly svoje místo v české mediální krajině, a je třeba se k nim chovat tak, aby byly udržitelné. Majitel je podporuje, ale má to také svůj limit,“ řekla v květnu v rozhovoru pro Mediaguru Lenka Černá, která je v čele Economie poslední dva roky. 

Možný prodej Respektu není jedinou transakcí, o které se v současné době na českém mediálním trhu mluví. Minulý týden v pátek došlo k podpisu prodeje mediálního domu Mafra, který přechází z vlastnictví Agrofertu (respektive svěřenského fondu Andreje Babiše) do rukou investiční skupiny Kaprain miliardáře Karla Pražáka. Redakce e15 o prodeji Mafry Pražákovi informovala již minulý týden ve středu. 

Vedle toho buduje svůj nový mediální dům na pražském Smíchově také miliardář Marek Španěl, spoluzakladatel herního studia Bohemia Interactive. Už ovládá Parlamentní listy a Echo24. Dále jedná o koupi týdeníku Hrot, který spoluvlastní reklamní společnost BigBoard Praha a společnost Touzimsky Publishing.