Roman Cabálek z Dell Technologies: Měli bychom na tento rok vzpomínat jako na národní obrození, a ne jako na další Bílou horu

Zdroj: DELL Computer

Digitalizace poháněná covidovou situací je pro stát i firmy obrovskou příležitostí, jak z tohoto roku vyjít silnější. Na tom se shodly přední osobnosti světa technologií byznysu, státní správy i akademické sféry. Na téma digitální transformace spolu hovořily na letošní konferenci Dell Technologies Forum.

Pilíře digitální transformace

Pandemie urychlila digitální transformaci a z hlediska technologického vývoje posunula společnost o roky dopředu. Ukázaly to nejen přednášky konference Dell Technologies Forum, ale i následná diskuze. Krize přispěla k tomu, že se společnost i firmy mohly posunout mílovými kroky.  Nastává doba, kdy se v praxi začínají uplatňovat základní pilíře digitalizace: 5G sítě, automatizace, autonomní stroje, poznatky založené na datech nebo chytrá města. Ale jsou i další. „Nejenom tyto pilíře jsou stěžejní. Na seznam je důležité zařadit nejen sbírání, ale také řízení a rozhodování na základě posbíraných dat“, klade v diskuzi důraz na nutnost práce s daty rektorka Mendelovy univerzity, Danuše Nerudová.

Společnost Dell, organizátor celého fóra, se snaží rozvíjet řadu pilířů, které posouvají a akcelerují digitální transformaci. Ve spoustě kroků je ale potřebná také legislativní podpora a digitalizace státní správy. Roman Cabálek, ředitel Dell Technologies, považuje za důležitý digitální milník přijetí zákona o právu občana na digitální službu, který by měl být následovaný sérií dalších legislativních kroků.

Vladimir Dzurilla zmínil v rámci diskuze, co vše je potřeba udělat v oblasti eGovernmentu a co je v plánu. Zásadním bodem podle něj bude příchod jednotné identity, který se blíží. Ta bude hlavním akcelerátorem rozvoje eGovernmetu, protože bude generovat poptávku po online službách.

Jiří Devát, Partner a Thought Leader ve společnosti IdeaSense, vidí, že se dělají správné kroky. Bohužel jsou to ale podle něj ty samé kroky, o kterých jsme se bavili už před 20 lety. To potvrzují i slova Danuše Nerudové, podle které se digitalizace trochu vytrácí jakožto priorita. Dříve například existovalo ministerstvo informatiky, dnes ho ale nemáme. Ministerstva také mají obrovské množství dat a nevyměňují si je – energie se tak nevynakládá na vytváření hodnot, ale na získávání dat. Přitom státy, které umějí pracovat s daty, procházejí covidovou krizí lépe.

DELL Computer

Potřebujeme své digitální dvojče, ale také zvýšit zabezpečení dat

Diskutující také upozornili na nutnost zajištění kybernetické bezpečnosti. „Máme najednou elektronickou stopu, digitální dvojče, které vzniká u všech firem i u jednotlivců. Měli bychom využít příležitost toho, že máme v prostoru obraz své firmy,“ komentuje digitalizaci Jiří Devát. Na druhou stranu nejsme ale připraveni na výraznou změnu v bezpečnosti „COVID ukázal, jak je klíčová kyberbezpečnost. Vezměme si příklad útoků na nemocnice. Chybí nám know-how v institucích,“ dodává Danuše Nerudová.

„Bezpečnost v digitálním prostoru je úplně jinde, než si představujeme v normálním světě. Jsme zvyklí na systém sejf a šerif jako na Divokém západě. V online prostoru ale nejsou definované jasné bariéry, bezpečnost je spíše o procesech.“ doplňuje Jiří Devát.  Bezpečnost také souvisí se způsobem ukládání dat „Řada lidí a firem přehodnocuje přístup k ukládání dat. Měli jsme období on-premis řešení, pak jsme měli období vše do cloudu, ale teď se ukazuje, že hybridní model, ať v osobním nebo firemním životě, je ideální řešení. Nejde jen o to, jak z dat dostat ty správné informace a z nich ta správná rozhodnutí, ale také kde všude data mít, aby byla snadno dostupná a v bezpečí. I to představuje velkou změnu.“ shrnuje situaci bezpečnosti Roman Cabálek.

Krizi bychom měli brát jako příležitost

Krize přinesla spoustu příležitostí, které je potřeba využít ve všech sférách, včetně firemní. Změní se například způsob, jakým pracujeme. “Změní se model práce. Bude hybridní. Část práce budeme i nadále vykonávat z domova a část v kolektivu a tento poměr se změní. Spousta rutinních věcí se dá udělat z domácí kanceláře, ale pokud se jedná o kreativnější agendu, kde je potřeba konzultace se zákazníky nebo partnery, nejde to nahradit,“ komentoval situaci Roman Cabálek.

Danuše Nerudová souhlasí, že některé druhy byznysu nejde dělat digitálně. „Například obchodní zástupci nemohou fungovat zcela na dálku. Jsou ale věci, kde bychom ustoupit neměli jako digitalizace procesů. Je nutné rozlišit oblasti, kde se vrátit zpátky a kde stoupnout na plyn a ještě akcelerovat proces digitalizace, říká rektorka.

 „Krize řadu věcí urychlila tak, jak jsme si to před rokem nedokázali představit. Neměli bychom tuhle příležitost propásnout. Kdo by před rokem věřil tomu, že budeme mít celou výuku online. Máme teď situaci, kterou můžeme využít. Měli bychom na tento rok vzpomínat více jako na národní obrození, a ne jako na další Bílou horu. Dostali jsme příležitost, jak spoustu věci resetovat, přenastavit a teď je na nás, jak ji uchopíme. Zda ji prospíme a pročekáme nebo využijeme, uzavřel diskuzi Roman Cabálek.

Celou diskuzi na téma „Akcelerace digitální transformace“ si lze zpětně přehrát ze záznamu.