Sankce připravily Huawei v Česku téměř o půlku tržeb. Využil toho Ericsson

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce, kvůli kterým přišla o pozici největšího prodejce chytrých telefonů.

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce, kvůli kterým přišla o pozici největšího prodejce chytrých telefonů. Zdroj: Reuters

Americké sankce a bezpečnostní varování tuzemského Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) tvrdě dopadly na finanční výsledky české pobočky čínské společnosti Huawei. Její tržby se propadly téměř o tři miliardy korun ze šesti miliard na 3,4 miliardy korun. Situace naopak pomohla tuzemské pobočce švédského Ericssonu, jejíž čísla vystřelila vzhůru.

NÚKIB považuje společnost Huawei za nedůvěryhodného dodavatele zejména kvůli jejímu původu. Čínu označuje za nedemokratickou zemi, jejíž firmy a občané se podle zákona v případě nařízení vlády musejí podílet na špionáži. Huawei však jakákoli pochybení odmítá.

Zástupci Huawei sice nechtějí čísla z čerstvé účetní závěrky komentovat, ale podle zaměstnanců, s nimiž deník E15 mluvil, se na propadu podepsala především sekce chytrých telefonů. Čínský podnik nemá kvůli americkým sankcím přístup ke službám a aplikacím od Googlu nebo také například k 5G modemům a čipům. Jeho telefony jsou tak pro běžné uživatele neatraktivní.

Elon Musk a projekt Starlink

Video placeholde
Elon Musk a projekt Starlink • Videohub

Společnost Huawei před zavedením sankcí soupeřila se Samsungem o pozici tuzemské i světové jedničky, ale dnes už v žebříčcích prodejnosti smartphonů prakticky nefiguruje. Pozici přebrali další čínští hráči, například Xiaomi. Huawei se nyní soustředí na chytré hodinky, monitory, notebooky a podobně. Zejména s notebooky začíná získávat významný podíl, a to díky nízkým cenám a slušné kvalitě. Firma také expandovala do energetiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!