Saúdská Arábie chce být Mekkou filmového průmyslu. Do odvětví investuje miliardy dolarů

Saúdská Arábie se chce stát novým centrem filmového průmyslu. Až do roku 2018 zde přitom měli obyvatelé zakázáno chodit do kina.

Saúdská Arábie se chce stát novým centrem filmového průmyslu. Až do roku 2018 zde přitom měli obyvatelé zakázáno chodit do kina. Zdroj: Reuters

V Saúdské Arábii aktuálně natáčí svůj nejnovější snímek například skotský herec Gerard Butler.
V zemi filmuje také hvězda Marvelu Anthony Mackie (vpravo).
Mohamed bin Salmán, korunní princ a de facto vládce Saúdské Arábie
Společenské restrikce v Saúdské Arábii se postupně uvolňují. Tamní politický režim má ale pořád k demokracii daleko, shodují se západní komentátoři.
5
Fotogalerie

Pouštní království, kde měli ještě před pár lety občané zakázáno chodit do kina a ženy nesměly řídit automobil, se plánuje stát novým mezinárodním centrem zábavního průmyslu, které bude konkurovat samotnému Hollywoodu. Saúdskoarabská vláda hodlá v příštích letech investovat do rozvoje tohoto sektoru 64 miliard dolarů, asi 1,4 bilionu korun, uvedla v neděli agentura Bloomberg. Ekonomika blízkovýchodního státu se tím zároveň zbaví dosavadní závislosti na těžbě ropy.

„Chceme se stát hlavní destinací v regionu pro natáčení filmů, zdejší potenciál a kreativita jsou ohromné,“ řekl Bloombergu saúdský filmový producent Mohammed Al Turki, jenž v minulosti spolupracoval i na vzniku několika amerických snímků. Podle agentury jde o velmi zajímavý obrat vzhledem ke skutečnosti, že většina forem zábavy byla v zemi až do roku 2018 nelegální a tamní úřady označovaly západní filmy, výstavy a koncerty za neislámské. 

Teď už je ale všechno jinak. V současné době se v Saúdské Arábii natáčí například hollywoodský akční trhák Desert Warrior (Pouštní válečník - pozn. red.) s Anthony Mackiem v hlavní roli. Vzniká tu také americký válečný thriller Kandahár. Projekt, v němž hraje hvězdný Gerard Butler dokonce z velké části zaplatila saúdská televize MBC. 

V Saúdské Arábii zjevně vidí obrovskou byznysovou příležitost také streamovací gigant Netflix. Americká společnost nedávno podepsala kontrakt se saúdským filmovým studiem Telfaz11 na vytvoření osmi celovečerních snímků, neboť plánuje rozšířit svůj obsah, zacílený na publikum na Blízkém východě. 

Letos v prosinci bude saúdskoarabská metropole Džidda hostit historicky první mezinárodní filmový festival v dějinách země. Takzvaný Rudomořský festival má ambici napodobit tak významné kulturní akce jako je Cannes nebo filmový festival v Benátkách. Mezi pozvanými hosty jsou třeba herečky Demi Mooreová a Kate Hudsonová, očividně další krok, jak ukázat světu, že Saúdská Arábie se společensky mění.     

„Přitáhnutí hollywoodských hvězd je skvělým tahem vlády, která se snaží rehabilitovat svůj kulturní obraz,“ píše Bloomberg. Zároveň ale připomíná, že politický režim v zemi má i po uvolnění některých sociálních restrikcí stále celou řadu problémů jako je věznění a perzekuce vládních oponentů. Tento fakt bude západní filmaře a turisty zjevně nadále odrazovat.

Rijád se navíc bude muset v boji o ovládnutí zábavního průmyslu vypořádat se zdatnou konkurencí. Oblíbenou hollywoodskou destinací pro natáčení pouštních scén jsou totiž také Maroko, Jordánsko nebo Spojené arabské emiráty. Ve zmiňovaných státech se v uplynulých letech filmovy třeba některé sekvence z Hvězdných válek či sci-fi snímek Marťan. 

Někteří představitelé filmového průmyslu si též v minulosti stěžovali na potíže při udělování víz do Saúdské Arábie. „Minulé dekády během nichž byly filmy zakázané, zároveň způsobily, že je zde obtížnější nalézt lokální talenty než ve státech s většími zkušenostmi,“ podotýká Bloomberg.