Se sílou Hvězdných válek se probudil i Hollywood

Na straně dobra. Hollywoodská premiéra snímku Síla se probouzí se nemohla obejít bez představitelky jedné z hlavních postav Daisy Ridleyové.

Na straně dobra. Hollywoodská premiéra snímku Síla se probouzí se nemohla obejít bez představitelky jedné z hlavních postav Daisy Ridleyové. Zdroj: Profimedia

V uplynulém roce dosáhly tržby kin rekordních výšin na největších trzích – ve Spojených státech a v Číně. Dařilo se velkým filmům v čele s novými Star Wars a návratem dinosaurů v Jurském světě.

Hollywoodská studia mohou slavit. Jejich produkty v roce 2015 přinesly rekordní tržby na největších světových trzích, tedy v USA a Číně. Podle serveru Boxofficemojo. com se tržby amerických kin vůbec poprvé přehouply přes 11 miliard dolarů, čímž kina přepsala rekordní zápis z roku 2013.

V meziročním srovnání si kina loni polepšila o více než sedm procent. Za skvělým výsledkem stojí především návrat slavných filmových sérií. Do první pětice se vešly Star Wars, Jurský svět i Rychle a zběsile.

„Ano, byl to dobrý rok, ale úspěch zajistilo méně filmů, než bývá obvyklé,“ uvedl pro magazín Variety šéf domácí distribuce studia 20th Century Fox Chris Aronson. A stejný názor mají i zámořští analytici. „Bohatá studia zbohatla, chudá zchudla,“ prohlásil Jeff Bock z Exhibitor Relations.

Jasnými vládci roku byla studia Universal a Walt Disney. Universal se stal jedničkou v USA i v celém světě, kde jeho filmy v čele s trojicí miliardových hitů ustavily nový rekord s tržbami přesahujícími 5,5 miliardy dolarů. Na druhém místě v zámoří i globálně skončil Walt Disney se dvěma miliardovými filmy včetně nejnovějších Hvězdných válek.

Nejvydělečnější filmy 2015Nejvydělečnější filmy 2015 | E15

Sedmá epizoda vesmírné ságy brzy překoná většinu kasovních rekordů a možná se stane i prvním filmem historie, jehož tržby jen v USA překonají hranici miliardy dolarů. „Tohle je budoucnost Hollywoodu. Z Disneyho se stalo superstudio, jemuž se ostatní budou těžko vyrovnávat,“ uvedl Bock.

Ještě výraznější růst zaznamenala Čína, která v posledních letech přeskočila Japonsko a stala se druhým největším kinotrhem světa. Podle oficiálních státních statistik loni více než 31 tisíc kinosálů utržilo 44 miliard jüanů, což v lokální měně představuje růst o téměř 49 procent. V důsledku oslabování čínské měny je pak přepočet na dolary méně impozantní. Čínská kina utržila necelých 6,8 miliardy dolarů (o 40 procent více než v roce 2014).

Pětice miliardových globálních hitů naznačuje, že rok 2015 bude rekordním i v globálním měřítku. Vedle Spojených států a Číny ohlásilo rekordní tržby také Německo (předloni osmý největší trh světa), mírný pokles naopak zaznamenala Francie (čtvrtý největší trh světa).

Dosavadním rekordem je podle poslední statistiky Americké asociace filmového průmyslu (MPAA) rok 2014 s tržbami 36,4 miliardy dolarů. Zda rok 2015 tuto hranici skutečně překonal, bude jisté až v březnu, kdy MPAA vydá souhrnné statistiky za loňský rok.

Stanislav Šulc: Lesk a bída Hollywoodu

Šašek provokuje: Hollywood a geopolitika