Skupina PPF má uvažovat o prodeji Telenoru

Na trhu se spekuluje, že skupina PPF chce prodat telekomunikační byznys na Balkáně a Maďarsku

Na trhu se spekuluje, že skupina PPF chce prodat telekomunikační byznys na Balkáně a Maďarsku Zdroj: Reuters

PPF
PPF
Telenor
4
Fotogalerie

Tuzemská investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zvažuje prodej mobilních operátorů působících na Balkáně a v Maďarsku, které provozuje pod značkou Telenor. Na základě informací od tří obeznámených zdrojů to tvrdí platforma Mergermarket, která se specializuje na zprávy o fúzích a akvizicích.

Skupina PPF chce prodat všechny aktiva Telenoru, uvedli dva ze zdrojům informační platformy. Další ze zdrojů pak dodal, že nebyl jmenován žádný poradce, protože Kellnerova skupina si řídí investiční procesy sama.

„Skupina PPF neuvažuje o prodeji mobilního operátora Telenor CEE ani žádné z jeho částí,“ reaguje mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Podle jednoho ze zdrojů Mergermarket již ale skupina PPF jedná s maďarskou vládnou a společnostmi s vazbami na vládu ohledně prodeje mobilního operátora v Maďarsku. Ostatně již loni v říjnu prodala skupina PPF čtvrtinu ve firmě státní společnosti Antenna Hungaria.

Investoři pak dali Kellnerově skupině řadu nabídek na bulharská telekomunikační aktiva, uvedl zmíněný manažer z telekomunikací. Bulharská agentura Novinite pak citovala magazín Kapital, který uvedl, že nebyl zahájen prodejní proces a neexistuje ani takzvaný teaser, což je materiál k prodeji firmy. Nicméně Kellner údajně neformálně zmínil možnost prodeje a americká investiční skupina Providence vyjádřila zájem o Telenor Bulgaria.

Důvodem pro odchod PPF z Telenoru jsou podle zmíněného telekomunikačního manažera náklady spojené s budováním sítí 5G. PPF totiž mohla spoléhat na zařízení od čínského dodavatele, dodal. Tím by zřejmě byla čínská firma Huawei, což by však kvůli odporu USA vůči ní  bylo pro PPF složitější.

Za prodejem může být i další faktor. „Může to být kvůli problémům v jiné části byznysu,“ upozorňuje expert, který si nepřál být jmenován s tím, že obtížnému vývoji čelí skupina Home Credit.

Analytici nicméně o prodeji pochybují. „Nemyslím si, že je to na pořadu dne,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Vaníček s tím, že nevidí důvod, proč by se PPF těchto aktiv měla zbavovat. „Původně chtěli vybudovat středoevropského hráče v telekomunikacích,“ připomněl analytik České spořitelny Petr Bártek

To ale nejsou jediné faktory proti prodeji. Skupina PPF koupila čtyři mobilní operátory od norského Telenoru v roce 2018 za 2,8 miliardy eur. Šlo o největší investici skupiny PPF v její historii. „Nejsem si jistý, že by nyní dostali lepší nabídky,“ dodává Vaníček.