Kellnerova PPF prodala čtvrtinu v maďarském Telenoru

Telenor

Telenor Zdroj: Profimedia.cz

Telenor banka
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
PPF Gate, centrála skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera v Praze 6.
Petr Kellner
5
Fotogalerie

Skupina PPF prodala čtvrtinový podíl v maďarské radiokomunikační firmě Telenor, do které patří firmy Telenor Hungary a Telenor Real Estate, společnosti Antenna Hungária. Transakce má umožnit společnosti Telenor Hungary využít synergie s firmou Antenna Hungária, která je dominantním hráčem na maďarském telekomunikačním trhu, uvedla PPF. Cenu nezveřejnila.

V holdingové společnosti, která vznikla pro účely společného podniku, vlastní skupina PPF 75procentní podíl a Antenna Hungária zbývajících 25 procent. „Tato transakce posílí naši pozici na vyspělém a vysoce konkurenčním maďarském telekomunikačním trhu. Zároveň je v souladu se strategií PPF jako dlouhodobého investora v segmentu telekomunikací ve střední a východní Evropě,“ uvedl akcionář skupiny PPF odpovědný za telekomunikační aktiva skupiny Ladislav Bartoníček.

PPF bude nadále řídit obchodní aktivity maďarského Telenoru, vedení společnosti se nezmění. Společnost Antenna Hungária jako strategický partner obsadí v nově vytvořené holdingové společnosti jedno místo v představenstvu a jedno místo v dozorčí radě. Dále bude mít Antenna Hungária pozorovatele v představenstvu a dozorčí radě v každé ze společností Telenor Hungary i Telenor Real Estate.

Antenna Hungária je po desetiletí dominantním hráčem na maďarském telekomunikačním trhu. Hlavními aktivitami firmy jsou telekomunikační služby, celoplošné pozemní televizní vysílání a rozhlasové vysílání.

Skupina PPF převzala aktivity společnosti Telenor v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku v červenci 2018. PPF Arena 1 je přední telekomunikační skupina ve střední a východní Evropě, která konsoliduje investice PPF v telekomunikačním sektoru zahrnujícím firmy CETIN, O2 Česká republika a Telenor CEE.

PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastnila ke konci roku 2018 aktiva ve výši více než 45 miliard eur.