Stranger Things nebo Odloučení jsou první seriálové oběti stávky scénáristů

Pozastavení natáčení poslední řady seriálu Stranger Things ze stáje streamovací platformy Netflix oznámili scénáristé Matt Duffer a Ross Duffer, známí jako Duffer brothers.

Pozastavení natáčení poslední řady seriálu Stranger Things ze stáje streamovací platformy Netflix oznámili scénáristé Matt Duffer a Ross Duffer, známí jako Duffer brothers. Zdroj: Netflix

Podobný osud potkal i druhou řadu sci-fi seriálu Odloučení, přípravy na ni přitom začaly už před odvysíláním finále řady první.
George RR Martin, který je sám součástí scenáristických organizací, na svých webových stránkách Not A Blog akci podpořil: „Nejsem v Los Angeles, takže neprotestuji jako v roce 1988, ale chci se přihlásit k úplné a jednoznačné podpoře svého cechu.”
3
Fotogalerie

Retro mysteriózní Stranger Things nebo dystopie z pracovního prostředí Odloučení. To jsou příklady seriálů, kterých se dotkne stávka sdružení amerických scenáristů Writers Guild of America (WGA). Pozastavit museli filmaři i produkci nového pokračování Hry o trůny A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight, druhé série Rodu draka se ale stávka nedotkne. Autoři scénářů vstupují s protesty do druhého týdne, minulá stávka trvala sto dnů a přinesla Hollywoodu ztrátu zhruba dvě miliardy dolarů.

Pozastavení natáčení poslední řady seriálu Stranger Things ze stáje streamovací platformy Netflix oznámili scenáristé Matt Duffer a Ross Duffer, známí jako Duffer brothers. „Psaní scénáře nekončí se začátkem natáčení. I když se těšíme, až začneme natáčet s našimi úžasnými herci a štábem, během této stávky to není možné. Doufáme, že brzy dojde ke spravedlivé dohodě, abychom se všichni mohli vrátit k práci,“ uvedli na Twitteru.

Podobný osud potkal i druhou řadu sci-fi seriálu Odloučení, přípravy na ni přitom začaly už před odvysíláním finále řady první. Podle deníku Deadline pozastavili tvůrci natáčení kvůli protestům v newyorských York Studios. Dystopický seriál z pera Dana Ericksona a režiséra a producenta Bena Stillera pojednává o fiktivní společnosti Lumon Industries, jejíž zaměstnanci podstoupili chirurgický zákrok oddělující pracovní a mimopracovní paměť. Po seriálu Ve vatě s Mayou Rudolphovou v hlavní roli jde o druhý seriál produkce Apple TV, jehož natáčení bylo zastaveno v důsledku protestů.

Změny čekají i přípravy seriálů navazujících na úspěchy série Hry o trůny, na scénáři kvůli stávkám zatím nezačali pracovat autoři nově připravovaného seriálu HBO A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight. Nový pořad ze Západozemí by měl přinést příběh mladého rytíře a jeho panoše, a to zhruba 100 let před událostmi seriálu Hry o trůny, kdy železný trůn drží dračí rod Targaryenů. Datum vydání zatím tvůrci i vzhledem k nejasné budoucnosti protestů neoznámili.

Podle autora knižních předloh George R. R. Martina by se ale stávka neměla dotknout dlouho očekávaného pokračování úspěšné série Rodu draka nebo kriminálního dramatu Dark Winds. Martin, který je sám součástí scenáristických organizací, na svých webových stránkách Not A Blog akci podpořil: „Nejsem v Los Angeles, takže neprotestuji jako v roce 1988, ale chci se přihlásit k úplné a jednoznačné podpoře svého cechu.“

Protesty hollywoodských scenáristů začaly 2. května, poté co se jejich organizaci WGA nepodařilo uzavřít novou smlouvu s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP). Ta zastupuje velké společnosti jako Netflix nebo Disney. Scenaristé požadovali kromě zvýšení mezd taky zlepšení pracovních podmínek a ochranu před případným nahrazením jejich pracovních pozic umělou inteligencí. Předchozí stávka v letech 2007–2008 trvala sto dnů a hollywoodskou ekonomiku připravila zhruba o dvě miliardy dolarů.