Svět se bojí Google Glass, ředitel Googlu zase bezpilotních miniletounů

Parrot AR Drone

Parrot AR Drone Zdroj: profimedia.cz

Zatímco svět diskutuje o tom, jak nebezpečný zásah do soukromí by mohlo přinést masové rozšíření chystaných interaktivních brýlí Google Glass, výkonný ředitel společnosti Google Eric Schmidt za největší riziko pro soukromí považuje jinou technologickou vymoženost – bezpilotní letouny, tzv. drony. Uvedl to v rozhovoru pro britský The Guardian.

Civilní využití dronů by mělo být přísněji regulováno, myslí si Eric Schmidt. Jinak hrozí nebývalá invaze do soukromí. „Představte si znesvářené sousedy,“ dává příklad Schmidt, „jak se kvůli svým sporům tyranizují tím, že se navzájem nechají sledovat drony.“

Miniaturní verze vznášedel bez pilota podobné těm, která se využívají při vojenských zásazích americké armády, vyjdou poměrně levně. Není tedy nepředstavitelné, že by si je jednou mohl pořídit i člověk s průměrným platem. Podle Schmidta proto musí přijít pro drony legislativní omezení.

„Jak byste se cítil, kdyby váš soused zašel do krámu a koupil si komerční sledovací dron, který by startoval z jeho dvorku. Létal by nad vaším domem celý den. Jak byste se cítil?“ ptá se reportéra Guardianu Schmidt.

Záběr z Parrot AR DroneZáběr z Parrot AR Drone | ardrone2.parrot.comZáběr z Parrot AR Drone

Schmidt: Drony by se mohly stát novou zbraní teroristů

Minidrony jsou podle Schmidta také potenciální zbraní pro teroristy. Jako příklad uvedl jejich možné využití k nasazení bomby na letadlo.

„Nebudu hodnotit, jestli mají existovat armády, ale byl bych rád, aby se nerozšířila schopnost bojovat ve válce na každého člověka na planetě,“ poznamenal Schmidt, který podle BBC radí s otázkami vědy a technologií i americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Malé drony s kamerou už jsou dnes pro nadšence celosvětově k dostání. Komerční bezpilotní letectví má i velké zastánce, kteří mluví mimo jiné o možném využití pro lepší zpravodajství z přírodních katastrof, při sbírání topografických dat, pro posouzení dopadů průmyslu na životní prostředí nebo při potírání kriminality. Komerční bezpilotní sledovací miniletouny už používá třeba Indie k monitorování pytláků.

Zatím to vypadá jako neškodná hračka. Může znamenat hrozbu?

Velké verze bezpilotních letounů hojně využívá americká a izraelská armáda k monitorování terénu, ale také k útokům na živé cíle zejména v rámci boje proti terorismu. V posledních letech jich výrazně přibylo. Staly se ale i terčem kritiky proto, že při nich někdy umírají také civilisté.

Americký federální úřad pro letectví v současnosti zkoumá, jestli by bylo možné komerční minidrony bezpečně zapojit do vzdušného prostoru Spojených států.