Švýcarští šifraři z ProtonMailu míří do Prahy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

E15 Premium Chytré stroje
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Specialistou pro šifrování dat každodenní potřeby je Kingston. Nabízí celou řadu flashdisků s různou úrovní ochrany, u některých včetně podnikové centrální správy.
5
Fotogalerie

Zabezpečení uživatelských dat a všeobecné zvýšení bezpečnosti na internetu jsou hlavním cílem švýcarského start-upu s téměř čtyřmi miliony klientů po celém světě.

V Česku začne na sklonku letošního roku působit švýcarská společnost ProtonMail. Ta se označuje za největšího poskytovatele zabezpečených e-mailových služeb na světě a zároveň je podle dat švýcarského telekomunikačního úřadu největším poskytovatelem e-mailových služeb ve Švýcarsku.

Firma s více než 3,5 milionu klientů chce v Česku zřídit zastoupení a kanceláře pro lidi, po kterých se nyní na trhu poohlíží. „Hledáme špičkové programátory a vývojáře, kteří by nám pomohli s rozvojem firmy,“ uvedl pro deník E15 ředitel oddělení vývoje ProtonMailu pro Evropu Martin Zeman. Pobočky má firma zatím jen v rodném Švýcarsku a v USA.

Před třemi roky založený start-up nyní zažívá rychlý nárůst počtu klientů, na začátku letošního roku totiž uvedl službu plně zašifrované e-mailové komunikace v rámci technologie OpenPGP také pro firmy. Řadě zákazníků je sympatický hlavně tím, že má své servery umístěny pouze ve Švýcarsku, kde jsou jednotlivé e-maily zašifrovány silným klíčem, jejž zná pouze uživatel.

Zhruba tři roky existující švýcarský start-up, který založili fyzikové pracující v Evropské organizaci pro jaderný výzkum CERN, je podle Zemana nyní ve fázi přerodu ve standardní firmu. „Aktuálně ve velkém najímáme lidi. Snažíme se sehnat další kvalitní zaměstnance a přiblížit se zlomu, kde se můžeme začít bavit o zisku,“ dodal Zeman.

Zájem o bezpečnostní služby podle Zemana v posledních letech raketově roste, a nejen díky tomu i byznys ProtonMailu.

Přispěly k tomu jednak často publikované kauzy úniků uživatelských dat, ale také informace o úspěšných hackerských útocích, které ohrozily fungování řady velkých firem – jako poslední například miliarda uniklých hesel k účtům firmy Yahoo. „I proto nám přibývá v průměru deset tisíc uživatelů denně,“ tvrdí Zeman s tím, že se toto tempo podle jeho odhadu bude zrychlovat.

Firma před třemi roky úspěšně oslovila přes deset tisíc lidí na crowdfundingovém portálu Indiegogo, kde v kampani nakonec místo požadovaných sto tisíc vybrala 550 tisíc dolarů. Oficiálně ji nyní podporuje inkubátor Fongit, který zčásti sponzoruje sama švýcarská vláda.

Více se o technologických inovacích v podnikové sféře dozvíte v dalším vydání magazínu z řady E15 Premium. Titul s názvem Chytré stroje jde do prodeje 30. října.