T-Mobile příští rok zrychlí svůj mobilní internet na dvojnásobek

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Anna Vackova, E15

Operátor T-Mobile slibuje lepší zítřky, vyšší rychlost i lepší pokrytí. Do sítě ale zatím investoval jen velmi skromně. Ve svém sídle také testuje technologie nové generace LTE, se kterou T-Mobile počítá po aukci na volné kmitočty z digitální dividendy a další frekvence, kterou chce vypsat ČTÚ.

Firma příští rok zdvojnásobí rychlost svého mobilního internetu 3G až na teoretických 42 Mbit/s. Novou technologii HSPA+42 začne operátor nasazovat od druhého čtvrtletí. Zvýšení maximální rychlosti umožní podle technického ředitele Franka Meywerka uživatelům dosahovat reálnou rychlost mezi deseti a 15 Mbit/s. V ideálních podmínkách během testování se rychlost pohybovala okolo 30 Mbit/s.

HSPA+ je v současnosti nejrychlejší technologií, kterou mohou operátoři se stávajícími kmitočty využít. Její rychlost je srovnatelná s technologií VDSL pro pevné linky. Umožňuje například stahování filmů z internetu v řádu minut. LTE by pak mělo nabídnout rychlosti až okolo 150 Mbit/s.

„Náš cíl být technologickou jedničkou v České republice bereme velmi vážně, a proto chceme nabídnout nejrychlejší 3G síť s rychlostí až 42 Mb/s,“ řekl Meywerk a dodal, že T-Mobile dosud investoval do 3G více než čtyři miliardy korun. „Dokud nebudou jasné podmínky pro spuštění sítě LTE, budeme se plně zaměřovat na to, abychom našim zákazníkům přinesli 3G síť v té nejvyšší dostupné kvalitě,“ doplnil.

Jsou čytři miliardy dost?

Vzhledem k velikosti firmy a jejího byznysu se ale čtyři miliardy korun nemusí jevit jako tolik. Toto číslo je totiž třeba zasadit do kontextu zisků, které na našem trhu T-Mobile každoročně realizuje, a také ho srovnat s investicemi na jiných trzích, kde působí. Například v sousedním Rakousku investoval T-Mobile do rychlé datové sítě jen v loňském roce téměř tři miliardy korun. A to na tamějším trhu obsluhuje o 1,7 milionu zákazníků méně.

Testy LTE běží, čeká se na podmínky aukce

V současné době rovněž probíhá v sídle T-Mobile časově omezený zkušební provoz technologie LTE. Testována je síť, která využívá frekvence digitální dividendy. Technologie dovoluje download až 75 Mb/s, upload 25 Mb/s při využití pásma 10 MHz. LTE může využít šířku pásma až 20 MHz, což znamená dvojnásobné hodnoty jak downloady, tak uploadu (150/50 Mb/s).

Komerční nasazení LTE samozřejmě závisí na novele zákona o elektronických komunikacích, kterou poslanci schválili včera a samozřejmě na aukci, kterou Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásí příští rok v létě. Podmínky aukce tudíž zatím nejsou známy a další postup tak nelze v tuto chvíli upřesnit. T-Mobile nicméně deklaruje, že má o dražené frekvence zájem. Podle Meywerka by ale stát neměl hodnotu kmitočtů přeceňovat, protože právě HSPA+ ukazuje, že rychlou datovou síť lze vybudovat i jinými cestami.

Testuje i Vodafone, Telefónica spoléhá na 3G

Konkurenční Vodafone kontroval tento týden prohlášením, že v Berouně rovněž zahájil testování HSPA+ o podobné rychlosti s vybranými firmami. S postupným nasazováním technologie počítá rovněž v příštím roce. Vodafone postupně převádí na HSPA+ všechny své 3G vysílače. T-Mobile už má HSPA+ v celé síti 3G.

Telefónica ve své síti HSPA+ nemá a podle mluvčího Hanyho Farghaliho jej ani nechystá. Firma se zaměřuje na rozšiřování pokrytí 3G. „V současné době považujeme za účelnější investovat peníze do rozšiřování pokrytí 3G a celkové kapacity sítě. Tyto investice využije podstatně více zákazníků než technologii, která je dostupná ve velmi omezené míře pro úzký počet zákazníků,“ uvedl.