Telefónice v pololetí klesly výnosy o pět procent. Zisk se propadl o čtvrtinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Nové tarify přilákaly k Telefónice přes sto tisíc nových klientů, přesto největší tuzemské telekomunikační firmě klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun.

Největší tuzemské telekomunikační firmě Telefónica klesly v prvním pololetí konsolidované výnosy z podnikání o pět procent na 23,9 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o desetinu na 9,1 miliardy korun. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Pokles zisku byl ovlivněn mimořádnými účetními položkami, zejména vyššími náklady na restrukturalizaci zaúčtovanými letos, a také loňským mimořádným příjmem z prodeje 80 procent společnosti Informační linky.

Vývoj akcií společnosti Telefónica na pražské burzeGraf 24. 7. 2013.Graf 24. 7. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Společnost díky zavedení nových tarifů Free zvýšila počet mobilních zákazníků o 113 tisíc na 5,08 milionu. Počet tarifních klientů narostl o 95 tisíc na 3,2 milionu. Podíl tzv. chytrých telefonů v síti O2 se zvýšil o 7,5 procentního bodu na 30 procent. Množství internetových přípojek xDSL se zvýšil o tři procenta na 921 tisíc.

Výsledky jsou podle analytiků v souladu s očekáváním trhu. Podle komentáře J&T Banky byly pozitivní vyšší než očekávané výnosy z pevných linek, negativním překvapením byly vyšší náklady na propojení a marketing. Telefónica letos plánuje investice až do šesti miliard korun, a to především do rozvoje nových technologií a mobilní sítě LTE. Ta pokrývá část Prahy a v říjnu se rozšíří do Brna.

Hrozba evropským soudem

Firma zároveň ve své zprávě pohrozila, že pokud podmínky chystané aukce kmitočtů pro LTE od Českého telekomunikačního úřadu zůstanou v takové podobě, která je nyní známa, bude své zájmy bránit u soudu i Evropské komise. Řadu regulačních zásahů, které přináší na telekomunikační trh, prý ČTÚ dostatečně nezdůvodňuje.

ČTÚ chce novou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE zahájit do konce července. Zájemci se budou moci hlásit do konce srpna a vlastní dražba začne na začátku listopadu. Podle nynějších operátorů jsou navrhované podmínky nevyvážené a zvýhodňují nového hráče.

Aukce navazuje na předchozí nepodařenou soutěž, která se neúměrně protahovala a nabízená cena přes 20 miliard Kč se vymkla ekonomické realitě.