Tlak gigantů na český byznys sílí. Amazon může zbořit úspěšný porevoluční příběh

Video placeholde

Drtivá většina českých firem a podnikatelů, kteří to v oblasti informačních technologií dotáhli nejdál, nemá kořeny v divokém porevolučním dění, privatizacích a paktech s politiky. Až na výjimky je to nová generace kapitalistů, kteří se vypracovali díky dobrému nápadu, napojení na světové trhy a rizikový kapitál ze Silicon Valley, New Yorku nebo Londýna. Od státu chtějí většinou jediné – průhledné podnikatelské prostředí, a zejména kvalitní vzdělávání.

Pokud ještě někdo při pohledu na tržní kapitalizace největších firem světa pochyboval o tom, že technologie, internet a IT patří mezi nejdůležitější obory dneška, dění kolem pandemie koronaviru ho muselo přesvědčit. Nutnost práce a fungování na dálku tempo růstu celého sektoru ještě zrychlily. Snad každý najednou viděl, jak důležité jsou dobré telekomunikační sítě, jak zásadní je kybernetická bezpečnost nebo jak užitečné je objednat si jídlo a nutné zboží z mobilu.

A když to v branži drhne, hned se to někde projeví. Příkladem je automobilový sektor. Ten si sice za nedostatek čipů může z větší míry sám, velcí výrobci včetně Škody Auto však musejí odstavovat provoz. Tyto a další trendy už se dlouho promítají i do byznysu nejbohatších Čechů. V žebříčku tuzemských miliardářů je jich několik a kolem řady z nich se děly velmi zajímavé věci.

Stále rozjetý Avast

V poslední době bylo opět nejvíce slyšet o Avastu a trojici Pavel Baudiš, Eduard Kučera a Ondřej Vlček. Avast v červenci oznámil spojení s americkou ikonou a jedním ze svých největších konkurentů, americkou firmou NortonLifeLock. Značka Avast bude dál existovat v názvech některých produktů, jméno firmy jako takové ale zanikne a objeví se nové. Řada lidí se na spojení dívá kriticky, protože jsou přesvědčení, že Avast by měl být tím, kdo nakupuje, a nikoli tím, kdo se nechá pohltit. V případě tohoto obchodu jde ale o skutečnou fúzi, kdy jedno ze sídel nástupnické firmy bude v Praze a lidé z Avastu usednou ve vedení a akcionářských strukturách nástupnické společnosti.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce ve světě • Videohub

Baudiš, Kučera a Vlček si ostatně zvolili možnost získat více akcií nové společnosti místo většího objemu hotovosti. Díky tomu zůstanou významnými akcionáři. Jak velký podíl trojici zůstane, ještě není jasné. Záleží na tom, jakou možnost si vyberou další investoři. Současní podílníci Avastu budou v nové firmě držet 14 až 26 procent akcií. Pokud se byznys „AvastNortonu“ bude vyvíjet dobře, což je pravděpodobné, jmění otců Avastu poroste společně s hodnotou cenných papíru na newyorské burze.

Nicméně je potřeba počítat s tím, že se spojení odehrálo z určitého důvodu. „Je to i trochu defenzivní krok a vidíme jistá mračna na obzoru,“ upozorňuje Ondřej Vlček. Do byznysu s kybernetickou bezpečností totiž vstoupilo několik nových elementů, které narušují dřívější pravidla hry.

Kompletní žebříček miliardářů najdete v novém Magazínu E15. Pokud již máte E15 Premium, najdete ho v našem online archivu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!