Třetí rozměr pomáhá Titaniku přepisovat dějiny

Love story století. Milostný příběh milenců Kate Winsletové a Leonarda DiCapria v kulisách katastrofy legendárního zaoceánskéhoparníku láká diváky i téměř patnáct let po premiéře

Love story století. Milostný příběh milenců Kate Winsletové a Leonarda DiCapria v kulisách katastrofy legendárního zaoceánskéhoparníku láká diváky i téměř patnáct let po premiéře Zdroj: bontonfilm

James Cameron opět dokázal, že globálnímu filmovému trhu rozumí nejlépe ze všech. Do včerejška celosvětové tržby 3D Titaniku dosáhly podle serveru boxofficemojo.com 190,8 milionu dolarů. Tím se stal nejúspěšnějším ze všech obnovených 3D premiér vůbec (dosavadního lídra Lvího krále překonal o dvacet milionů dolarů), navíc přináší ohromnou finanční návratnost, protože produkční náklady na konverzi patnáct let starého snímku vyšly dle magazínu Variety na osmnáct milionů dolarů.

Ne všude se staronovému snímku daří stejně. Největšího úspěchu dosáhl v Číně, kde během šesti dnů utržil podle oficiálních čínských zdrojů téměř osmdesát milionů dolarů. Tím během prvního týdne překonal celkové tržby původního Titaniku o 32 procent.

 

Kumulované tržby Cameronova snímku ze všech trhů a uvedení tak přesáhly dvě miliardy dolarů. Magazín Variety v souvislosti s čínským úspěchem Titaniku spekuluje, že tento rozvíjející se trh obřích rozměrů může v budoucnu představovat významný argument pro další konverze starších snímků do 3D. V době jejich premiér totiž v Číně nebylo tolik kinosálů, navíc platily mnohem tvrdší podmínky pro distribuci amerických snímků.

Nejúspěšnější filmy v historii amerických kinNejúspěšnější filmy v historii amerických kin | boxofficemojo.com

V domovských Spojených státech tržby Titaniku neoslňují. Lidé během necelých dvou týdnů za vstupenky na Titanic 3D utratili 44,4 milionu dolarů, díky čemuž tržby zaostávají za dalšími dvěma 3D repremiérami (za disneyovkami Lví král a Kráska a zvíře). Přesto Titanic přepisuje historické tabulky i doma, a to dokonce jednu z těch, jež se mění nejméně – tabulku tržeb při započítání inflace.

Té dlouhodobě vévodí legendární melodrama Jih proti Severu, který v roce svého uvedení (1939) utržil necelých 200 milionů dolarů. Přepočteno na dnešní hodnotu je to neuvěřitelných 1,582 miliardy dolarů. Titanic v letech 1997 a 1998 utržil ve Spojených státech 601 milionů dolarů, což v dnešní hodnotě znamená 1,005 miliardy. Díky novému uvedení Titanic přeskočil Desatero přikázání z roku 1956 a může zaútočit i na Spielbergova E. T. – Mimozemšťana a klasický muzikál Za zvuků hudby.