Úbytek pevných linek se zastavil, díky internetu

ilustrační foto

ilustrační foto

Česko již léta platí za zemi zaslíbenou mobilům a zároveň za stát s jedním z nejnižších využití pevných linek v Evropě. Zatímco třeba ve Švédsku má pevnou linku 98 procent obyvatel, v Česku a Finsku je to jen pětina. Červnový průzkum veřejného mínění Eurobarometr ale ukázal v Česku i zdánlivě protikladný nový trend – obnovenou poptávku po pevných linkách.

Oproti minulému průzkumu z roku 2011 zaznamenalo Česko druhý největší nárůst zájmu o pevné linky v Evropě, konkrétně o tři procenta. „Za zlepšením stojí zpomalení tempa poklesu tradičních hlasových linek a pokračující nárůst počtu zákazníků využívajících služby vysokorychlostního internetu,“ řekl Ctibor Jappel z tiskového oddělení Telefóniky.

Podle měření Eurobarometru z roku 2005 využívalo pevné linky a mobily zhruba stejně českých domácností, 41, respektive 42 procent. Od té doby se počet pevných linek výrazně propadal a počet mobilů narůstal. A to až do roku 2011, kdy pevnou linku využívalo jen 15 procent českých domácností, naopak oblíbenost mobilů vystoupala na 81 procent.

Letošní měření ale ukazuje změnu trendu. Počet mobilů mírně poklesl, naopak využití „drátů“ se zvýšilo. „Číslo souhlasí, pevnou linku podle našich dat aktuálně využívá asi 18 procent českých domácností,“ říká Jappel. Ke konci března bylo podle Telefóniky v Česku 1,56 milionu pevných linek. „Internetových přípojek bylo na konci března 883 tisíc, meziročně o 6,6 procenta více. Očekáváme, že do konce roku jejich počet překročí 900 tisíc,“ dodal Jappel.

Výzkum Eurobarometru také ukázal, že telekomunikační firmy v Česku zatím pramálo využívají prodej pevných linek v balíčcích více telekomunikačních služeb, jak je běžné na Západě. V EU průměrně 43 procent domácností využívá
několik služeb od jedné firmy za jednu cenu. V Nizozemsku, Belgii, Francii ale třeba i ve Slovinsku je to dokonce více než 60 procent. Na opačném konci spektra jsou Bulharsko, Finsko a právě Česko, kde balíčky využívá méně než čtvrtina domácností.