UPC: za lež při tendru pokuta 400 tisíc a přesun na blacklist

UPC

UPC

Největší tuzemský kabelový operátor UPC ČR podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal pokutu 400 tisíc korun a zákaz ucházet se o veřejné zakázky na tři roky, tedy umístění firmy na černou listinu veřejných zakázek, takzvaný blacklist. Důvodem je porušení zákona o veřejných zakázkách, neboť v jednom z tendrů uvedla nepravdivé reference. Prvostupňové rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím nenabylo právní moci, firma se proti němu ale neodvolá.

UPC ČR se ucházela o veřejnou zakázku společnosti Net4Gas na poskytování služeb datového centra a podle úřadu předložila k prokázání technických kvalifikačních předpokladů reference neodpovídající skutečnosti. Nepravdivé informace se týkaly obchodního vztahu se společnostmi Nodus Technologies a SuperNetwork a mohly mít vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v tendru.

„UPC ČR ve své žádosti o účast předložila a následně doplnila informace o referencích tak, že z trojice realizovaných dodávek dvě neodpovídaly skutečnosti, přičemž byly pro posouzení kvalifikace rozhodné,“ uvedl Rafaj.

U společnosti Nodus Technologies byl uveden nepravdivý objem plnění za rok a služby nebyly poskytovány ze dvou datových center, ale pouze z jednoho. U společnosti SuperNetwork, kde i přesto, že neexistoval smluvní vztah mezi těmito dvěma subjekty, uvedl uchazeč nepravdivou délku smluvního vztahu i objem plnění z něj plynoucí. „UPC ČR na základě interního šetření potvrdila předložení informací neodpovídajících skutečnosti v předmětném zadávacím řízení s tím, že se jednalo o pochybení jednotlivce a následné selhání vnitřní kontroly společnosti,“ dodal Rafaj.

„Proti rozhodnutí se nebudeme odvolávat a pokutu zaplatíme. Jak jsme již sdělili úřadu, došlo k selhání v přípravě podkladů pro veřejnou zakázku služeb datového centra ze strany našeho tehdejšího zaměstnance,“ řekl deníku E15 mluvčí UPC Juraj Gerbery.

UPC se tak zřejmě stane čtvrtou firmou, která se na blacklistu veřejných zakázek ocitne. Pravomocně se na seznamu již nacházejí dvě ostravské společnosti Stavoenergo a RESA - sanace a rekonstrukce, první od února loňského roku, druhá od letošního září. Na seznam chce úřad zařadit i společnost GSUS, která se však proti prvostupňovému rozhodnutí antimonopolních úředníků z letošního srpna odvolala k předsedovi ÚOHS.

Také u předchozích případů bylo důvodem pokut udělených ÚOHS a zařazení na blacklist falšování referencí či nepravdivých údajů v zakázkách. RESA tak kromě zařazení na černou listinu dostala pokutu 300 tisíc korun, Stavoenergo a GSUS po půl milionu.