Válka dopadne na ruské firmy v Česku. Partner Googlu JetBrains sídlící v Praze odsoudil útoky

Ukrajinská vlajka

Ukrajinská vlajka

Šéf firmy JetBrains Maxim Shafirov (vlevo).
Ruská internetová jednička Yandex zastavila oficiální komunikaci.
3
Fotogalerie

Invaze Ruska na Ukrajinu zřejmě bude mít dopady na ruské technologické společnosti, které působí v České republice. Ruská internetová jednička Yandex zastavila oficiální komunikaci a tuzemská PR agentura s ní zrušila spolupráci. Jak deník E15 informoval, Yandex v Praze buduje nové vývojové centrum zaměřené na cloud, jeho osud je nyní nejistý. Jiné technologické firmy původem z Ruska Putinovu invazi na Ukrajinu kritizují. 

„Byli jsme v počátečním stadiu spolupráce se společností Yandex, ale tuto spolupráci jsme ihned po začátku invaze na Ukrajinu ukončili. Jakkoliv nijak nespojujeme odpovědnost jednotlivých občanů Ruské federace s aktuální situací, nepovažujeme za možné a morální se společnostmi původem z Ruska nijak spolupracovat,“ potvrdil deníku E15 managing partner agentury Rubikon PR Šimon Rákosník.

CzechInvest odchází z Moskvy

Problematický vývoj může čekat společnost Astrum LT, která podle informací deníku E15 chystá výrobu polovodičů v Kralupech nad Vltavou. Astrum je formálně litevská společnost, jediným vlastníkem je ale ruský podnik Melsytech vyvíjející zdravotnická zařízení.

Astrum získala podporu CzechInvestu a má v rámci investice necelých sedm set milionů korun získat veřejnou podporu ve výši pětadvaceti procent.

CzechInvest oznámil, že ruší pobočku v Moskvě a aktivity v tomto teritoriu. „Co se týče možných zahraničních investic z Ruské federace do ČR, tak to se bude velmi odvíjet od přijatých sankcí. Nedovedu to v tuto chvíli odhadnout, nicméně servis ruským investorům v Moskvě nebude nadále ze strany CzechInvestu poskytován,“ sdělil generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl. Výkonný ředitel Astrumu Sergei Tsarev na dotazy nereagoval.

K situaci se vyjádřila původem ruská společnost JetBrains, která vyvíjí populární nástroje pro programátory. JetBrains jsou mimo jiné partnery Googlu a oficiálně mají sídlo v České republice. Firma v roce 2020 utržila 8,9 miliardy korun se ziskem 3,9 miliardy. Na daních v Česku za rok zaplatila 926 milionů korun a patří tak k největším plátcům u nás.

„Odsuzujeme útoky, ke kterým dochází. Naše srdce jsou s ukrajinským lidem, včetně našich kolegů a jejich rodin,” sdělili JetBrains, kteří mají kromě centrály v Praze velké vývojové centrum v Petrohradu.

Co se děje na Ukrajině?

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

JetBrains se dlouhodobě k zemi svého původu staví rezervovaně. „V Rusku nejsou jasná pravidla. Pro sídlo společnosti se hledalo bezpečnější prostředí. Praha jím byla tehdy a je jím i dnes,“ popsal deníku E15 výkonný ředitel Maxim Shafirov v odpovědi na otázku, proč firma zakotvila právě v Česku. Dodal, že se JetBrains v Rusku snaží spolupracovat s dobrými inženýry, ale aktiva raději drží v České republice.

Počínání Ruska na Ukrajině zřejmě bude mít dopady na kyberbezpečnostní společnost Kaspersky Lab. Její zakladatel a ředitel Eugene Kaspersky je dlouhodobě podezírán z toho, že má vztahy s ruskou tajnou službou FSB a s dalšími ruskými státními složkami. Některé evropské země zakázaly antiviry společnosti Kaspersky nasazovat ve státní správě.

Když reportér deníku E15 před pár lety na možné propojení poukazoval, přišla z Kaspersky Lab odmítavá a podrážděná reakce, stejně jako telefonáty z Moskvy a ruské ambasády v Česku. Společnost současnou situaci nekomentuje.

„Rusko může čekat odliv chytrých lidí“

Ruští technologové se často proti ruské vládě vymezují, případně se snaží bruslit v nastavených mantinelech. Zakladatel služeb Vkontakte, což je ruská obdoba Facebooku, a Telegram Pavel Durov ze země odešel. V Silicon Valley, Izraeli a v dalších technologických částech světa lze najít řadu ruských inženýrů.

„Zjišťuji informace od svých ruských známých a zdá se, že Rusko teď čeká masivní odliv chytrých a pracovitých lidí v produktivním věku,“ řekl k tomu majitel Seznamu Ivo Lukačovič, který má v Rusku dlouhodobé kontakty, mimo jiné v Yandexu.

Česko zároveň může na ruské nejenom technologické firmy zatlačit. „V kontextu sankcí lze využít § 53 a 54 zákona o evidenci skutečných majitelů. Společnost, která má skutečného majitele z Ruska, může mít na základě sankcí jednoduše suspendované právo akcionáře hlasovat na valné hromadě, tedy rozdělit zisk,“ informoval senátor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.