Vedlejší efekt obchodní války: Alibaba vyvíjí vlastní čipy, nechce být závislá na Američanech

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma Zdroj: ctk

Alibaba
2
Fotogalerie

Čínská internetová společnost Alibaba bude vyvíjet vlastní čipy, které jí mají pomoci s vývojem cloudového úložiště a umělé inteligence, píše agentura Bloomberg.

Společnost Alibaba sídlící ve městě Chang-čou bude pro ukojení svých bezedných ambicí potřebovat silnou hardwarovou podporu, kterou jí má pomoci zajistit dceřiná firma Pingtou Ge. Ta se zabývá vývojem čipů pro umělou inteligenci a cloudová úložiště a je součástí plánů společnosti na investici 15 miliard dolarů (342 miliard korun) do výzkumu a vývoje umělé inteligence.

V březnu začala Alibaba v šanghajském metru zkoušet platformu, která využívá obličeje a hlasy cestujících k placení jízdného. Rozpoznávací systém osoby identifikuje a spojí přímo s jejich Alipay účty. Až se zkušební verze rozšíří do celého metra, miliony cestujících už nebudou potřebovat hotovost, peněženku ani mobilní telefon.

Dceřiná firma Pingtou Ge podle zdroje blízkého společnosti aktuálně pracuje na dvou typech čipů. Jeden bude vyvíjen pro internet věcí, takže může vybavit právě inteligentní reproduktory na stanicích šanghajského metra, druhý by měl najít využití v masivních serverech společnosti.

Alibaba ale může mít problém s tím, že s vývojem vlastních čipů začala poměrně pozdě. Společnosti Microsoft a Google už dávno mají týmy, které se vývojem hardwaru a doplňků k jejich cloudovým službám zabývají. Čínská internetová firma chce ale svůj první čip představit až příští rok. „V této hře jsou tak trochu pozadu,“ řekl Bloombergu analytik společnosti Aliance Bernstein LP Mark Li. Čína je podle něj odhodlaná k vytvoření vlastního dodavatelského řetězce čipů hlavně kvůli obchodní válce se Spojenými státy.

To, že Alibaba vytvoří vlastní čipy, může být špatná zpráva právě pro americké technologické giganty Nvidia a Intel, které společnosti čipy zatím dodávají. Podle mluvčí Alibaby ale není důvod k obavám a vztahy s americkými firmami se nemění.

Právě politika amerického prezidenta Donalda Trumpa přinesla zemi varování, že se až příliš spoléhá na zahraniční technologie. A zatímco Bílý dům bojuje za omezení technologického potenciálu Číny kvůli ochraně duševního vlastnictví a bezpečnosti, čínská vláda poskytuje dotace na výrobu hardwaru a umělou inteligenci.

Čína se ve výrobě nejmodernějších počítačových součástek zatím nedokázala vyrovnat zemím jako je USA, Tchaj-wan a Jižní Korea. Je ale rozhodnutá, že nechce zmeškat další lukrativní technologickou vlnu, kterou detekce objektů a rozpoznávání hlasu nepochybně představuje.

Podle dat hongkongské výzkumné společnosti Gavekal Dragonomics Čína aktuálně dováží 3x více čipů, než je sama schopna vyrobit. Výdaje na polovodičová zařízení by v zemi měly od roku 2017 do 2020 přesáhnout 60 miliard dolarů (1,37 bilionu korun). Země zkrátka vyvíjí velký tlak na to, aby dosáhla „polovodičové suverenity“.