Volný software je budoucnost IT a inovací, tvrdí Red Hat

Red Hat

Red Hat

E15.cz z Bostonu: „Open source se stává hlavním proudem. Je to výchozí volba pro další generaci IT.“ Tato slova zazněla na bostonském summitu z úst výkonného šéfa společnosti Red Hat, která se jako vůbec první firma v historii pracující se softwarem s otevřeným zdrojovým kódem může pochlubit miliardovým obratem v dolarech.

Takové prohlášení může znít poněkud odvážně. I když jsou miliardové příjmy jistě velice dobrým výsledkem, ostatní softwarové firmy, které pracují především s uzavřenými aplikacemi, například Microsoft a VMware, vykazují čísla mnohonásobně vyšší. Jim Whitehurst nicméně poukazuje na rychle odehrávající se změny a na to, že celý technologický segment směřuje k otevřené standardizaci.

Inovace díky open source

„Většina inovací se nejdříve uskuteční v oblasti open source. To je radikální změna oproti době před pěti lety,“ upozorňuje nejvyšší představitel Red Hatu. Skutečnost mu dává za pravdu – například Google, Facebook, Twitter nebo Amazon vyrostli a inovují právě díky softwaru s otevřeným kódem. „Máme miliardu dolarů díky tomu, že jsme přesvědčili trh, že open source je výbornou alternativou pro tradiční proprietární software.“

Whitehurst situaci přirovnává ke standardizacím, které proběhly v minulosti. „Pokud by jedna společnost vlastnila práva na šroubovák, šrouby a matice, zřejmě by nikdy nevznikly proudové motory.“ Red Hat a další open source firmy a komunity prosazují myšlenku, že by žádná společnost neměla zákazníky nutit využívat proprietární nástroje a namísto toho by se měla angažovat v jejich standardizaci.

„Když se věci standardizují, nemusíte o nich přemýšlet, ale můžete přemýšlet pouze o tom, co díky nim můžete vybudovat,“ říká Whitehurst. Jinými slovy by zákazníci neměli řešit, zda si IT infrastrukturu pořídí od toho či onoho výrobce a bát se o to, zda jim jednotlivé komponenty budou dohromady fungovat. „Žijeme v době ekonomiky postavené na informacích. Informace už jsou více důležité, než fyzické věci.“

Standardy, otevřenost a doba informací. Výkonný šéf Red Hatu Jim Whitehurst.Standardy, otevřenost a doba informací. Výkonný šéf Red Hatu Jim Whitehurst. | Jan Sedlak

Red Hat není jediný, který v open source vidí budoucí cestu. Kolem 70 procent dnešních cloudů už běží na open source technologiích a společnosti začínají tento typ aplikací vyhledávat. „Situace se změnila a firmy už open source neodmítají jako dříve. Naopak, chtějí ho kvůli ochraně svých investic,“ popisuje viceprezident a technologický šéf divize Sybase v SAPu Irfan Khan. Ochranou investic je myšleno to, že když si firmy pořídí otevřené technologie, mohou na nich v budoucnu stavět a napojovat na ně další produkty. Nemusí se omezovat na jednoho dodavatele.

„Naši vývojáři chtějí vyvíjet na open source technologiích. Když začínáme psát novou aplikaci, je to na otevřené platformě,“ dodává Khan. O SAPu prozatím nelze tak úplně říci, že by byl vzorem pro otevřenost, evidentně se ale dávají ledy do pohybu. Zrovna německý obr může být dobrým ukazatelem toho, kam se trh hýbe. „Kolem 65 procent světového HDP přijde do styku se SAPem,“ poukazuje Khan na to, že finanční transakce, účetnictví a další položky proudí právě skrze nástroje této společnosti.

Linux hybatelem změn

Linux a open source nejsou postaveny pouze na Red Hatu, angažují se v něm také další společnosti, třeba IBM, a početné komunity. Tyto subjekty společně vyvíjejí různé softwarové nástroje, které pak uvolňují všem zájemcům. Například v IBM na open source projektech pracuje několik stovek programátorů, jenž svojí práci sdílí dále. Podobné je to také v Red Hatu a dalších firmách.

Díky této spolupráci pak mohou vznikat projekty jako OpenStack nebo OpenShift tvořící základ mnoha cloudů. Jednotlivé subjekty a společnosti pak na těchto a dalších open source projektech mohou stavět své vlastní produkty a vydělávat na nich díky podpoře, implementaci, pronájmu, správě a podobně.

„V následujících letech změní open source a platforma x86 systémy pro ukládání dat stejně, jako dříve Linux změnil oblast serverů,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz ambice a sílu otevřených aplikací jeden z viceprezidentů Red Hatu Ranga Rangachari. „Software je tím klíčovým mechanismem, který umožňuje přesun ukládání dat do cloudu.“

Ukládání a analýza dat jsou současným velikým hybatelem informačních technologií a Red Hat věří, že v této oblasti může hrát velice důležitou roli. Kolem 40 procent prostředků vynaložených za cloud míří právě do storage systémů, což v současné době představuje trh o velikosti 5 miliard dolarů, přičemž toto číslo by během následujících 3 let mělo vzrůst na 7 miliard.

Linux změní storage systémy stejně, jako změnil servery, tvrdí Ranga Rangachari.Linux změní storage systémy stejně, jako změnil servery, tvrdí Ranga Rangachari. | Jan Sedlak

O takto veliký trh se samozřejmě zajímají všichni velcí hráči a nové startupy, i ti s proprietárními technologiemi. Red Hat nicméně opět věří na otevřenost. „S našim novým systémem Red Hat Storage Server 2.0 nemusíte řešit, jaký hardware si pro ukládání dat koupíte, funguje na 98 procentech x86 serverů,“ vysvětluje Rangachari. „Pokud si u jiných dodavatelů pořídíte storage zařízení, jste svázání jejich inovačním cyklem. U nás to díky open source nemusíte řešit.“

Otevřený cloud

„Otevřené standardy umožní kontrolovat váš osud,“ navazuje na slova svého kolegy viceprezidentka červeného klobouku Margaret Rimmler starající se o cloudové projekty. Red Hat postupně začíná uvádět na trh produkty z balíčku Open Hybrid Cloud Solutions, jež společnostem umožňují stavět si vlastní privátní cloudy v datových centrech a následně umožní jejich propojení s veřejnými cloudy, třeba s Amazonem na HP.

Red Hat se tak pouští do přímého boje s Microsoftem nebo VMware, tedy firmami, které naopak staví spíše na uzavřených technologiích. „Pokud si pro svůj cloud zvolíte například VMware, budete závislí na tom, jaké produkty vám VMware v budoucnu naservíruje. Budete muset platit ceny, které si určí,“ vypočítává Rimmler. „S otevřeným cloudem si můžete zvolit svůj vlastní ekonomický model a technologie.“

Red Hat chce tímto vyslat zprávu, že je díky open source technologiím nejlevnějším, otevřeným a silným dodavatelem nástrojů pro budování cloudů. Levný skutečně je, za poplatek 500 dolarů na hosta nabízí kompletní sadu nástrojů, od virtualizace, přes operační systém, software pro správu, middleware (JBoss) až po možnost napojení na veřejný cloud.

Na rozdíl od VMware nebo Microsoftu si navíc nezapočítává poplatky za procesorová jádra a další. Pokud si firma chce postavit vlastní privátní cloud, musí na to jít přes virtualizaci. To znamená koupit si technologie na virtualizaci serverů a až na nich potom vybudovat cloud, tedy opět nákup dalších nástrojů. Red Hat toto všechno dodá v balení za jednu cenu.

Open source bude v 85 procentech komerčních aplikací. Produktový prezident Red Hatu Paul Cormier.Open source bude v 85 procentech komerčních aplikací. Produktový prezident Red Hatu Paul Cormier. | Jan Sedlak

Červený klobouk umožňuje vybudování platformy jako služby nebo infrastruktury jako služby (PaaS a IaaS). Zejména v PaaS vidí ohromnou příležitost. Tento trh by měl mít do roku 2015 velikost necelé 2 miliardy dolarů s tím, jak firmy postupně přesouvají tradiční aplikace do cloudu.

PaaS umožňuje testování a běh cloudových aplikací. Navíc téměř 80 procent firem uvádí, že do roku 2014 chtějí zavést vlastní privátní cloud a 17 procent tuto možnost zvažuje. „Jsme díky JBoss velice silní v middleware a PaaS je logickým rozšířením a další velikou vlnou,“ dodává Rimmler.

Red Hat a jemu podobné společnosti i přes mnoho popsaných výhod stále budou bojovat se společnostmi, které dodávají vlastní kompletní a uzavřené balíčky. Open source nicméně začíná prorůstat i k nim v mnoha dílčích oblastech. „Do roku 2013 bude otevřený kód v 85 procentech komerčních aplikací,“ míní prezident Red Hatu Paul Cormier. Ne snad, že by tento komerční software měl být úplně otevřený, ale open source do něj nějakým způsobem promluví, třeba z hlediska vývoje.

„Open source je otevřený standard pro budoucnost. Určitě tu ale stále budou působit uzavření hráči a ještě bude o co bojovat,“ uzavírá Jim Whitehurst.