Vyšetřování: Google nezvýhodňoval ve vyhledávání své služby

Google

Google Zdroj: Google CZ

Hloubkové vyšetřování stížností na internetovou společnost Google neukázalo, že by firma ve výsledcích svého internetového vyhledávání nekale zvýhodňovala vlastní služby. Oznámila to dnes americká Federální obchodní komise (FTC). Dodala, že Google v dohodě s ní souhlasil s ukončením některých praktik, na něž přišly od konkurentů stížnosti.

Google se dohodl, že ukončí praxi, při níž „vyškrabával“ recenze svých produktů a další údaje z konkurenčních webových stránek. Slíbil také, že umožní zadavatelům reklamy exportovat data nezávislým hodnotitelům reklamních kampaní, uvedla FTC.

Předseda FTC Jon Leibowitz sdělil, že Google rovněž souhlasil s tím, že bude poskytovat licence k využívání svých standardních patentů, které jsou nezbytné pro fungování konkurenčních mobilních zařízení například od firmy Apple, za „spravedlivých, rozumných a nediskriminačních podmínek“.

Dohoda, kterou Google s komisí uzavřel, je podle agentury Reuters natolik mírná, že zřejmě vyvolá kritiku konkurentů. Vyšetřování FTC se zaměřovalo na zjištění, zda Google nezneužíval svou dominanci v internetovém vyhledávání a zda nepoužíval své patenty k omezování konkurence v oblasti mobilního internetu.

Konkurenti si stěžovali, že Google ve výsledcích vyhledávání vystavuje do popředí své vlastní služby a produkty a potlačuje odkazy na konkurenční služby. Google při vyšetřování důrazně bránil své právo odkazovat na stránky, které považuje za nejvýznamnější.