Warren Buffett: Akcie Facebooku si nekoupím

Slavný investor a miliardář Warren Buffett v rozhovoru pro americkou televizi CNBC prohlásil, že nehodlá investovat do akcií Facebooku, jehož vstup na burzu se blíží. Buffett dlouhodobě považuje investice do sociálních sítí za nevyzpytatelné. Buffett ale pro CNBC zároveň poznamenal, že pozornost, které se internetové společnosti vstupující na burzu těší, nepovažuje za přehnanou. Nesdílí tedy ani obavy, že to co se teď děje, připomíná vznik technologické bubliny na konci 90. let.

„Není to bublina. V současnosti nevidíme to, co se dělo od roku 1999 až do roku 2001. Nejsme v žádné fázi bubliny,“ řekl svůj názor na současný vzruch kolem internetových firem legendární investor.

Buffet se ale netají tím, že investuje jen do toho, čemu rozumí. Technologickým firmám se dlouhou dobu vyhýbal, porušil to až teprve minulý rok desetimiliardovou investicí do IBM. U sociálních sítí dříve varoval, že se jejich hodnota velmi těžko odhaduje. Investoři by si proto měli podle něj dávat pozor na to, zda nejsou nadhodnocené.

Teď pro CNBC ale uznal, že to co se děje kolem Facebooku je výjimečné. „Lidé jsou nadšení ze společností, kterým se takhle dobře daří,“ poznamenal k tomu.

Facebook ve čtvrtek stanovil cenové rozpětí primární emise svých akcií na 28 až 35 dolarů za kus. Hodnota společnosti tak může dosáhnout až 95 miliard dolarů (1,81 bilionu korun) a Facebook může největším prodejem akcií v historii internetového sektoru získat až 11,8 miliardy dolarů.

Facebook má v pondělí zahájit prezentaci před plánovaným vstupem na burzu a jeho akcie by měly debutovat pod zkratkou FB na trhu Nasdaq 18. května, sdělily ve středu agentuře Reuters informované zdroje.

Zisk Facebooku v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 12 procent na 205 milionů dolarů (3,9 miliardy korun). Důvodem byl růst výdajů v rámci agresivní expanzi firmy. Příjmy za čtvrtletí stouply o 45 procent na 1,06 miliardy USD. Na konci března měl Facebook 901 milionů aktivních uživatelů proti 845 milionech na konci roku 2011.

Buffett: Apple a Google mě nelákají, stačí mi IBM

Nejznámější americký investor se na výroční valné hromadě své firmy Berkshire Hathaway v sobotu svěřil, že v nedávné době uvažoval o akvizici za více než 20 miliard dolarů a byl ochoten prodat kvůli ní i některé investice Berkshire Hathaway. „Mohlo to nastat, ale myslím, že už k tomu nedojde,“ řekl podle agentury Reuters. Nenaznačil, o jakou firmu šlo, převzetí v takové hodnotě by se ale bylo blížilo jeho největší transakci, koupi železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe z roku 2010 za 26,5 miliardy dolarů (510 miliard korun).

Tak velká akvizice by odčerpala více než polovinu z hotovostních zásob Berkshire Hathaway v sumě 37,8 miliardy dolarů. Buffett dal najevo, že by chtěl udržet hotovostní rezervu kolem 20 miliard dolarů.

K investicím do informačních technologií řekl, že mu zatím stačí investice do akcií IBM, jichž měla Berskhire Hathaway na konci loňského roku za 11,7 miliardy dolarů. Uvedl, že do gigantů jako Apple a Google inestovat neplánuje.

Buffett stál před více než 50 lety u zrodu Berkshire Hathaway a v 60. letech původně textilní společnost s nynější viceprezidentem Charliem Mungerem začal měnit a učinil z ní investiční konglomerát. Jeho tržní hodnota přesahuje 200 miliard dolarů a společnost má asi 80 provozních divizí jako pojištění, chemický průmysl, výrobu nábytku nebo maloobchod.

Buffett se pravidelně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa podle žebříčku časopisu Forbes. Letos obhájil s hodnotou majetku 44 miliard dolarů třetí místo za mexickým telekomunikačním magnátem Carlosem Slimem a zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.