Yahoo! si vygooglovalo novou šéfku a podřízení prchají

Její „přetažení“ označují analytici z pohledu Yahoo! za výjimečně dobrý tah.

Její „přetažení“ označují analytici z pohledu Yahoo! za výjimečně dobrý tah.

Část managementu Yahoo! si po náhlém příchodu Marrisy Mayerové z Googlu vzalo z nové šéfky příklad a rovněž odchází ke konkurenci. „Jsme unavení z předchozích reorganizací a na další už nemáme sílu,“ cedí skrz tymolínové úsměvy.

Když deník New York Times 16. července jako první informoval o tom, že klíčová manažerka internetového koncernu Google přechází do čela Yahoo!, pro zaměstnance této konkurenční firmy to byl šok. Zatímco média po celém světě „hrála“ infotainment o pohledné úspěšné manažerce, která si polepšila a navíc se jí v říjnu narodí chlapeček, Allen Weiner z analytické skupiny Gartner se nechal slyšet, že prvořadým úkolem Mayerové bude udržet ve firmě dosavadního předsedu představenstva Rosse Levinsohna. „Jestli se jí to totiž nepodaří, nastane exodus,“ předpověděl. A tak se i stalo.

Levinsohn, jehož si Yahoo! do čela představenstva přechodně jmenovalo teprve letos v květnu a který měl i obecně dobré vyhlídky tam zůstat, dlouho neváhal, a jakmile se ke konci července vzpamatoval, z firmy odešel. Utrousil přitom jen mnohoznačnou větu: „Můj čas se nachýlil.“ Manažeři a programátoři v Yahoo! si na to začali zavazovat tkaničky a trousili názvy ostatních předních IT firem. Viceprezident pro infrastrukturu Adam Bechtel odešel k Applu a klíčový expert na sociální sítě Jonathan Katzman zamířil k Minerva Project činnému v oblasti online vzdělávání. „Mayerová za to nemůže, ale někteří z nás už zkrátka mají dost,“ řekl jeden z odcházejících zaměstnanců serveru AllThingsD. Možná byl problém také v tom, co už vyjádřilo i 77 procent účastníků ankety serveru TechWeekEurope, kteří nevěří tomu, že by Mayerová mohla upadající Yahoo! zachránit.

Chvála na všech frontách

„Ross za tu dobu pro Yahoo! odvedl fantastický kus práce,“ nemohla si společnost Yahoo! v oficiálním komuniké vynachválit svého čerstvě sesazeného manažera. „Přejeme mu vše dobré.“ A aby byla přehlídka „zvládnutých“ emocí úplná, věnoval i Google přeběhlé top manažerce milou vzpomínku. „Její nadání nám bude chybět,“ prohlásil jeden ze zakladatelů Googlu a současný CEO Larry Page o Mayerové, která byla 20. zaměstnankyní firmy a také jeho přítelkyní. Předseda dozorčí rady Eric Schmidt ji zase pochválil jako „velmi inovativní perfekcionistku, která chce pro uživatele vždy jen to nejlepší“.

Sama Marrisa Mayerová svůj přemet zarámovala do „šťastného dne s hořkou příchutí“, neboť v Googlu prožila „fantastické časy“, jak prozradila New York Times. „Google je vlastně mou rodinou, utvářel můj život,“ zhodnotila 13 let, které tam strávila.

Miminko to nezajímá

Yahoo! se při posledním výběrovém řízení na nejvyšší post předvedlo jako superkorektní firma, kdy ani pokročilé těhotenství Mayerové nemělo zjevně vliv na rozhodování o kandidátech. Dozorčí rada se na ní shodla jednomyslně s tím, že Mayerová firmě přináší „bezpříkladné zkušenosti v oblastech technologie, designu a produktového marketingu“. Ať už v Yahoo! o stavu uchazečky věděli, či jim jej zamlčela, její nový zaměstnavatel každopádně ví, co chce, a dítě mu zdá se není překážkou. „Těhotenství nehrálo žádnou roli, mimopracovní záležitosti si každá žena musí uvážit sama,“ citoval blog AllThingsD člověka z okolí Mayerové. Ne každý komentář se ale nesl v podobně netečném tónu.

Když 37letá Mayerová druhého dne po svém jmenování do čela Yahoo! přes Twitter oznámila, že v říjnu čeká dítě, dovolávali se autoři mnoha komentářů její soudnosti. „Může mít obojí najednou?“ zněl jeden nepřející mezititulek. Mayerová, která si podobnou otázku zjevně nikdy nepoložila, své nastávající mateřství stihla odbýt s tím, že „ráda zůstává v rytmu dění“. Nejstarostlivější pisatelka se nato Mayerové dokonce pokoušela rozmluvit její plán, podle něhož si mateřskou zkrátí na několik týdnů a mateřstvím se „propracuje“. „Dítě nezajímá, že jeho matka je korporátní superstar,“ uzavřela svůj komentář Angela Mooreová z blogu The Wall Street Journal.

Otřesný rok v Yahoo!

Svým přechodem k Yahoo! se Mayerová přiřadila k rozrůstající se skupině předsedkyní představenstev známých amerických technologických společností. IBM od začátku letošního roku vede Virginia Romettyová a Hewlett-Packard na tento vůdčí post loni na podzim povolal někdejší šéfku portálu eBay Meg Whitmanovou.

Yahoo! má za sebou rok personálních otřesů: V září náhle propustilo předsedkyni představenstva Carol Bartzovou. Jejím nástupcem se stal Scott Thompson z platební služby PayPal, který ale musel po několika měsících odstoupit kvůli lživě uvedenému titulu v životopisu. Po Thompsonovi následoval již zmíněný Levinsohn. Internetový pionýr Yahoo! přitom potřeboval stabilitu, neboť na trhu v oblasti své klíčové aktivity čelí nevídanému konkurenčnímu tlaku Googlu. I proto se na poli internetového vyhledávání spojil se softwarovým koncernem Microsoft.

Marissa Mayerová v Googlu pomáhala jeho zakladatelům Larrymu Pageovi a Sergeji Brinovi s vývojem technologie vyhledávače a zasadila se také o jedinečnou grafickou podobu serveru. Ke konci svého působení v Googlu řídila oddělení geolokačních a místních internetových služeb. Její „přetažení“ označují analytici z pohledu Yahoo! za výjimečně dobrý tah. „Přináší jedinečné vůdčí schopnosti a v Silicon Valley je velmi oblíbená,“ ocenil novou šéfku Yahoo! v úvodu citovaný Allen Weiner.