Z garáže udělali datacentrum. Teď čeští IP Fabric získali půl miliardy a soupeří s panem Dellem

Pavel Bykov, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti IP Fabric

Pavel Bykov, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti IP Fabric Zdroj: IP Fabric

Pražskému technologickému startupu IP Fabric se i v době zamrzlého trhu s rizikovým kapitálem podařilo získat velký obnos peněz. Firma v rámci investičního kola series B obdržela 25 milionů dolarů, asi 540 milionů korun. Společně s předchozími koly to celkově dělá přes 30 milionů dolarů. Češi nyní svedou souboj s konkurencí, do níž investoval i Michael Dell.

Hlavním investorem aktuálního kola je americký investiční fond One Peak, který získal dvě křesla v představenstvu IP Fabric. One Peak má ve svém portfoliu několik slibných projektů včetně startupu Neo4j vyvíjejícího databázový software. Neo4j na investicích vybral 755 milionů dolarů.

Kolo series B do IP Fabric doplnili čeští Presto Ventures a němečtí Senovo. Oba fondy do českého startupu investovaly v předchozím kole, v roce 2020 společně vložily čtyři miliony dolarů. V minulosti investovalo také Credo Ventures.

Senovo ještě například v Česku drží pozici ve firmě Manta, jejíž software pro práci s daty už přilákal rizikový kapitál v objemu 52 milionů dolarů.

„Aktuální situace na trhu na nás neměla příliš velký vliv. Mluvili jsme s více než 150 investory a zájemců jsme měli hodně,“ řekl E15 spoluzakladatel a výkonný ředitel IP Fabric Pavel Bykov.

Pražský startup vytváří software, pomocí něhož si velké firmy a organizace mohou kompletně zmapovat své rozsáhlé počítačové sítě a vidět, co přesně se v nich děje. Bykov a jeho kolega Roman Aprias v minulosti pracovali jako síťoví architekti pro mezinárodní korporace, kde nasbírali zkušenosti. V roce 2016 vzali úspory, z garáže udělali datové centrum, vytvořili matematické modely a dali se do podnikání.

Český software cílí na firmy s pěti tisíci síťovými zařízeními a více. Mezi zákazníky lze proto najít Airbus, Air France, Globus, Avast, Seznam.cz, A1 Telekom nebo Red Hat. Početnou klientelu tvoří i obranný průmysl.

„IP Fabric nám kromě jiného umožnil konsolidovat více nástrojů do jednoho,“ shrnul Julien Manteau, síťový architekt Airbusu. „Velice nás oslovil rychle rostoucí počet firem, které IP Fabric svěřují svou kritickou infrastrukturu,“ dodal Markus Grundmann, partner fondu Senovo.

Češi se svým nápadem vtrhli na rigidní trh, který se postupně ubírá podobným směrem jako IP Fabric. Síťový gigant Cisco na své nedávné globální konferenci v Las Vegas jako hlavní novinku uvedl nástroj, jenž je IP Fabric částečně podobný. „To naši technologii ještě více zvalidovalo. Cisco ale nabízí pouze takový lepší monitoring sítí, my dokážeme dodat kompletní digitální dvojče,“ popsal Bykov.

Velkým konkurentem IP Fabric je americký startup Forward Networks. Tomu už se podařilo získat 112 milionů dolarů. Poslední kolo s částkou 50 milionů dolarů proběhlo letos v lednu. Hlavním investorem je fond MSD, který investuje prostředky Michaela Della, zakladatele a šéfa počítačové společnosti Dell.

Češi i vzhledem k americké konkurenci nové peníze investují do posílení obchodu. IP Fabric už má kanceláře v New Yorku a Dallasu a chce realizovat expanzní strategii a výrazně navýšit počet zaměstnanců, kterých je dnes přes sto.

„Chceme vybudovat silný základ, abychom měli co nejlepší příležitosti v dalším investičním kole,“ navázal Bykov. IP Fabric podle informací E15 aktuálně operuje s 10 miliony dolarů v takzvaném ARR (annual recurring revenue), což jsou opakující se platby za předplatné softwaru.