Zákaz TikToku pro zaměstnance. Evropská komise následuje Spojené státy

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise Zdroj: Reuters

Aplikace TikTok
Tlak na TikTok sílí
3
Fotogalerie

Evropská unie se ve vztahu k sociální síti TikTok vydala americkou stopou. Obdobně jako to platí na opačné straně Atlantiku, i Brusel pracovníkům evropských institucí zakazuje čínskou aplikaci na unijních zařízeních nebo telefonech, na kterých mají instalované korporátní aplikace. Jako první o tom informoval server Euractiv. 

„V zájmu ochrany údajů komise a zvýšení její kybernetické bezpečnosti se vedení Evropské komise rozhodlo pozastavit používání aplikace TikTok na unijních zařízeních a osobních zařízeních registrovaných pro služby EK,“ píše se v e-mailu pro zaměstnance unijních institucí, který má server Euractiv k dispozici. 

Zaměstnanci v evropských strukturách teď mají čas do 15. března, aby ze svých mobilů TikTok odstranili. Těm, kteří tak po tomto datu neučiní, nepůjdou spustit pracovní aplikace, například komunikační platforma Skype nebo pracovní e-mailový účet. Opatření má ochránit data EK a snížit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. 

V minulých měsících se ukázalo, že data západních uživatelů TikToku se ukládají na serverech v Číně. Americký magazín Forbes zároveň informoval, že tamní zaměstnanci měli k těmto datům přístup a sledovali tak například dva západní novináře.

VIDEO: Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text

Video placeholde
• Videohub

Tlak na TikTok proto v posledních měsících sílí, a to zejména ve Spojených státech. Tamní vládní instituce už před časem přikročily k zákazu TikToku na státních zařízeních, přidaly se k nim i některé univerzity. Zároveň američtí politici stále častěji mluví o možnosti, že by byl TikTok zakázaný plošně v celé zemi. Takový zákaz platí v deseti zemích včetně miliardové Indie. 

Čínská sociální síť TikTok je jednou z nejrychleji rostoucích online platforem, využívá ji více než miliarda lidí. Její princip je založen na krátkých videích a na algoritmu, který dokáže přesně analyzovat preference uživatelů. Fungováním TikToku se inspirovali i dosavadní hegemoni sociálních sítí, jako jsou Instagram či Youtube.