Tempo deflace na Slovensku v lednu zrychlilo na 0,6 procenta

Bratislava (ilustrační foto)

Bratislava (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Carolien Coenen via Flickr

Tempo deflace na Slovensku v lednu opět zrychlilo. Spotřebitelské ceny v meziročním srovnání klesly o 0,6 procenta, loni v prosinci byly nižší o půl procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Ceny zboží a služeb na Slovensku v prvním měsíci tohoto roku klesly výrazněji, než očekávali analytici. Ti v průměru odhadovali, že deflace se udrží na prosincové úrovni.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v lednu klesly o 0,2 procenta po poklesu o 0,3 procenta v prosinci. Vývoj spotřebitelských cen ovlivnilo mimo jiné zlevnění potravin, které mají značný podíl v spotřebitelském koši.

Sk Inflation Rate Mom

Spotřebitelské ceny na Slovensku nepřetržitě klesají od konce roku 2014. Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze odhadla, že Slovensko se letos vrátí k inflaci. Tempo růstu spotřebitelských cen by ale kvůli poklesu světových cen ropy mělo být pomalejší, než NBS původně čekala.