Tlak na Bohemia Energy roste. V nejbližších týdnech přijde návrh na insolvenci

Majitel firmy Bohemia Energy Písařík Jiří.

Majitel firmy Bohemia Energy Písařík Jiří. Zdroj: Michael Tomeš

Společnost Bohemia Energy, která nedávno ukončila svou činnost dodavatele energií, má před sebou poslední týdny až měsíce, než bude muset řešit hrozbu definitivního krachu.
Pokud na Bohemia Energy do konce roku nikdo návrh na insolvenci nepodá, chystá se tak učinit společnost LitFin.
3
Fotogalerie

Společnost Bohemia Energy, která nedávno ukončila svou činnost dodavatele energií, má před sebou poslední týdny, než bude muset řešit hrozbu definitivního krachu. Pokud na ni do konce roku nikdo návrh na insolvenci nepodá, chystá se tak učinit společnost LitFin. Ta bude spory zákazníků s Bohemia Energy financovat výměnou za získání minoritního podílu na případně vymožených kompenzacích.

LitFin už v rámci kauzy Bohemia Energy eviduje tisíce žadatelů o náhradu škody. Konkrétně jde o více než šest tisíc domácností a stovky firem, které chtějí kvůli předčasnému ukončení dodávek elektřiny a plynu vysoudit vyšší stovky milionů korun. LitFin očekává, že v konečné fázi tato suma půjde do jednotek miliard.

„Nyní zvažujeme různé právní kroky. Nejpravděpodobnější a námi preferovaná varianta je, že návrh na insolvenci podá někdo jiný, přičemž očekáváme, že se tak stane v nejbližších týdnech. Může to být banka, obchodní partner nebo zaměstnanec. Je evidentní, že Bohemia Energy není schopna dostát svým závazkům, což naplňuje podstatu úpadku,“ je přesvědčený zástupce firmy LitFin Jan Eisenreich s tím, že v krajním případě je firma připravena návrh podat sama.

Video placeholde
Šéf Bohemia Energy Písařík se omlouval na tiskovce zákazníkům: Emoce a slova o pohřbu • Blesk Zprávy

Bohemia Energy nicméně nadále opakuje, že žádné závazky po splatnosti nemá. „Pokud společnost LitFin tvrdí, že jsme v úpadku, je to naprosto irelevantní informace s nulovou hodnotou. Nikdo jiný než samotná společnost Bohemia Energy nemůže lépe vědět, v jakém stavu je. Ostatně v současné chvíli, kdy zákazníci průběžně dostávají konečná vyúčtovaní, jim už zasíláme přeplatky. Společnost LitFin se svými lživými výroky očividně snaží vzbudit paniku mezi našimi bývalými zákazníky, na což budeme reagovat dostupnými právními prostředky,“ říká Hana Novotná, PR manažerka Bohemia Energy. Jaké konkrétní právní kroky má na mysli, odmítla upřesnit.

LitFin rovněž zvažuje, že by se se svými klienty pouze přihlásil k individuálním či – až to umožní zákon – hromadným žalobám. „Obě tyto varianty jsou pouze záložní. Upřednostňujeme insolvenci,“ doplnil Eisenreich. Insolvenční soud by v takovém případě musel rozřešit, zda domácnostem a firmám skutečně vznikla nahlášená škoda a zda jsou jimi přihlášené pohledávky oprávněné.

Zatímco společnost LitFin je o oprávněnosti pohledávek přesvědčena, právník poradenské společnosti KPMG Jan Frey je v tomto ohledu skeptický. „Šance na to, že by bývalí klienti Bohemia Energy dostali nějakou kompenzaci, vidím jako mizivé. Bohemia Energy měla své klientské smlouvy připravené právními profesionály. Jakkoli jsou dopady ukončení činnosti pro její klienty nepříznivé, lze předpokládat, že Bohemia Energy po celou dobu postupovala v souladu s těmito smlouvami,“ má jasno Frey.

Pokud se navíc do případné insolvence přihlásí s většími a zajištěnými pohledávkami banky, pak většinu majetku získají právě finanční domy, a to i kdyby v soudních sporech bývalí odběratelé Bohemia Energy nakonec uspěli.

„Při konkurzu budou z prodeje majetku jako první uspokojeni zajištění věřitelé jako třeba banky, a na odškodnění bývalých zákazníků mohou zbýt jen úplné drobky. Nebylo by to poprvé, kdy by slabší strana dostala na frak. Vzpomeňme třeba kauzy jako H-system,“ připomíná Frey.