Po končících dodavatelích zbývají nakoupené energie. Mateřské firmy to láká k výdělku

Energetická krize skýtá nejen hrozby krachu, ale i lákavé příležitosti na hraně etiky.

Energetická krize skýtá nejen hrozby krachu, ale i lákavé příležitosti na hraně etiky. Zdroj: Depositphotos

Firmy končící činnost mohou libovolně nakládat s energiemi, které jim zbyly, což se týká i subjektů ze složitějších struktur.
Dodavatelé elektřiny a plynu, kteří ukončí činnost a vrátí licenci, se podle energetického zákona musejí zbavit zbylých energií za původně zakoupenou cenu.
Hynek Sagan, jednatel distributora a provozovatele čerpacích stanic Armex Oil
Hynek Sagan, jednatel distributora a provozovatele čerpacích stanic Armex Oil
Šéf Bohemia Energy Jiří Písařík
7
Fotogalerie

Energetická krize skýtá nejen hrozby tvrdých pádů, ale i lukrativní příležitosti na samé hraně etiky. Firmy končící činnost mohou libovolně nakládat s energiemi, které jim zbyly, což se týká i subjektů ze složitějších struktur. Velcí hráči Bohemia Energy či Armex se sice dušují, že si zbylé energie nechávají a dodávají je zákazníkům, ale i v tom je problém. Například Armex dodává plyn a elektřinu už jen za spotové ceny, tedy odhadem za zhruba trojnásobek původní nákupní ceny.

Dodavatelé elektřiny a plynu, kteří ukončí činnost a vrátí licenci, se podle energetického zákona musejí zbavit zbylých energií. Komu a jak je prodají, zákon nestanovuje. Čím více ale na prodeji vydělají, tím spíše mohou očekávat žaloby o náhradu škody ze strany těch, kteří se jejich přístupem cítí poškozeni. U skupin, jež mají více dodavatelů, je tak logickým krokem přeprodej energií za nákupní ceny nebo jejich přenechání sesterské firmě.

Této možnosti podle zdroje deníku HN využily společnosti spadající pod Bohemia Energy, kterým zbyly statisíce megawatthodin energií. Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík mohl tuto energii přes svou jedinou přeživší firmu Amper Market prodat buď svým odběratelům, anebo na trhu za několikanásobek původní ceny. Hodnota takových zásob by se při současných cenách počítala alespoň ve vyšších stovkách milionů korun.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Podobně se zachovala i skupina Armex, pod niž spadal ještě v říjnu dodavatel Kolibřík. Těžko odhadovat, kolik energie mu zbylo. Zdroj deníku E15 hovoří o tom, že firma zákazníky dlouhodobě ujišťovala o konzervativní obchodní strategii postavené na nákupech s dostatečným předstihem.

Na příští rok podle stejného zdroje disponovala vyššími desítkami procent plánovaných dodávek, a to za předkrizové ceny. Pokud zákazníkům nelhala, měla by mít k dispozici přinejmenším sto tisíc či spíše nižší stovky tisíc megawatthodin. Ty mají při současných burzovních cenách stamilionovou hodnotu.

Armex nechává tyto kalkulace bez vyjádření. „Cílem společnosti Kolibřík Energie nebylo dosažení zisku, ale podpora komunit, a to jednak formou přímé podpory ve prospěch dobročinných a obecně prospěšných projektů, jednak zajištěním dodávek energií pro členy a příznivce příslušných komunit za velmi nízké ceny. Celkem šlo ze strany společnosti Kolibřík Energie o podporu ve výši desítek milionů korun,“ tvrdí mediální zástupce firmy Armex Martin Joachymstál. 

Dodavatele Armex hájí i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Nákup energií byl integrovaný za celou skupinu. Nejde tedy o vyvedení energie z Kolibříku, jen ji Armex použil pro své klienty a stabilizoval portfolio. Kolibřík navíc svému hlavnímu odběrateli Skautské energii nabídl pokračování dodávek, z čehož je patrné, že chtěl na trhu dál působit. Nabízená cena byla sice vyšší než původní, ale oproti současným nabídkám jiných dodavatelů výhodná,“ uvedl Gavor.

Jednatel Skautské energie Tomáš Slavík nesouhlasí s tím, že by nabídka Kolibříku byla výhodná. „Podmínkou pokračování dodávek byl nevýhodný přechod na spotové ceny,“ sdělil Slavík. Dodal, že původně zafixované ceny  klientům v říjnu zrušil a převedl je na ceny spotové i samotný Armex. Spotové ceny jsou dnes zhruba na trojnásobné hodnotě oproti minulému roku. 

Skupin s více dodavateli je v Česku několik. Pokud velkoobchodní ceny neklesnou, motivace udržovat při životě ztrátové firmy bude klesat. Podobných pádů tak může přibývat navzdory tomu, že znamenají pošramocení jména jak holdingu, tak majitele samotného. 

Mezi skupiny s nižším kapitálovým zázemím patří Český energetický holding, AZ Energies nebo Lama Energy. U samostatně působících firem výhodný prodej zbylé elektřiny a plynu podle analytiků tolik nehrozí, protože by s mnohem vyšší pravděpodobností musely čelit žalobám.