Tvrdíkovi Číňané ze CEFC odmítají, že by upláceli v Africe

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Čínský konglomerát CEFC China Energy ostře odmítl, že by byl jakkoli zapleten do případu uplácení afrických představitelů, ze kterého Spojené státy podezírají šéfa nevládního výboru China Energy Fund Committee (CEFC) Patricka Ho Čch'-pchinga.

Hoa Američané zadrželi a spolu s ním byl zatčen také bývalý senegalský ministr zahraničí Cheikh Gadio. Výbor CEFC je označován za nadaci soukromé firmy CEFC China Energy, která ho také plně financuje. Tato korporace mimo jiné učinila značné investice v České republice a předseda představenstva firmy Jie Ťien-ming je čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.

Agentura Reuters dnes napsala, že energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investments chtějí koupit od americké mediální firmy Time Warner její podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice.

Společnost CEFC China Energy vydala v úterý pozdě večer prohlášení, v němž se distancuje od obvinění z korupce, praní špinavých peněz a spiknutí, které bylo vůči někdejšímu vysokému hongkongskému činiteli Patricku Hoovi a Cheikhu Gadiovi vzneseno.

Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Ho a Gadio nabídli čadskému prezidentovi Idrissu Débymu úplatek dva miliony dolarů (43,4 milionu korun) výměnou za licence v ropném průmyslu. Dalších 500 000 dolarů, které měly usnadnit získání lukrativních zakázek, bylo posláno na účet ugandského ministra zahraničí Sama Kutesy.

Ho prý také poskytoval ugandskému prezidentovi Yowerimu Museveniovi a ministrovi zahraničí Kutesovi dárky a přísliby budoucích výhod, mimo jiné i podílu na zisku. Manhattanský žalobce Joon Kim v prohlášení naznačil, že Ho a Gadio mohli jednat ve své korupční aktivitě jménem jistého čínského energetického konglomerátu.

CEFC China Energy zdůraznila, že "provádí obchodní aktivity v přísném souladu se zákony" a že "jakékoli aktivity, které jsou v rozporu se zákony a disciplínou, jsou firmou přísně zakázány". Konglomerát také popřel investice v Ugandě a "zájmové vztahy" s čadskou vládou.

Firma zároveň upozornila, že jako nevládní a nezisková organizace není výbor China Energy Fund Committee zapojen do žádných komerčních aktivit konglomerátu CEFC China Energy.

Výbor China Energy Fund Committee, kde Patrick Ho působí jako generální tajemník, v prohlášení uvedl, že obvinění jsou "přehnaná" a že se zakládají na pouhých "hypotézách". Případ podle výboru ukázal, že "prohlubující se čínsko-ruská spolupráce se dotkla citlivé oblasti".

Hongkongský deník South China Morning Post v této souvislosti připomněl, že americké úřady zatčení oznámily den po podpisu dohody mezi firmou CEFC a největším ruským producentem ropy, státní společností Rosněfť.

Čínský státní deník Global Times citoval vyjádření vysokého představitele CEFC, podle kterého má případ "mezinárodní politické motivy".