Ukrajinská ekonomika klesla o desetinu. Drží ji peníze ze zahraničí

Ukrajina, ilustrační foto

Ukrajina, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ukrajinská ekonomika loni klesla o 9,9 procenta. Pokles částečně způsobují finanční ztráty kvůli separatistickému konfliktu v průmyslových oblastech na východě země. Tempo poklesu se sice zrychlilo, bylo však nižší, než se čekalo

V roce 2014 hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny klesl o 6,6 procenta. Loni měla ekonomika podle odhadů klesnout o zhruba 10,5 procenta, napsala agentura Reuters. Ukrajinská centrální banka na počátku letošního roku prudce zhoršila výhled výkonu ekonomiky na letošní rok. Nyní očekává, že HDP letos vzroste pouze o 1,1 procenta místo předtím uváděných 2,4 procenta.

Ukrajinskou ekonomiku v současnosti drží nad vodou peníze mezinárodních věřitelů. Zemí v současnosti zmítá politická krize vyvolaná v únoru rozpadem čtyřčlenné proevropské vládní koalice. Současná situace ohrožuje i příliv slíbené pomoci od zahraničních věřitelů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již dříve uvedl, že neposkytne Ukrajině další finanční pomoc dřív, než bude jasné, že země bude pokračovat ve slíbených reformách. Šéfka MMF Christine Lagardeová upozornila, že pokud Ukrajina neuskuteční slibované reformy a nepodaří se jí vykořenit korupci, riskuje ztrátu podpory MMF.