V Česku začali řádit AI právníci. Webům vyhrožují za údajné porušení autorských práv

Ilustrační obrázek podle Midjourney

Ilustrační obrázek podle Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Novinář Ernie Smith varuje před falešnými právníky na sociální síť Mastodon.
Právníci vygenerovaní umělou inteligencí.
Adresa sídla právní kanceláře Commonwealth.
4
Fotogalerie

Právníci stvoření umělou inteligencí útočí už i na české redakce a hrozí jim žalobami kvůli domnělému používání kradených fotografií. Jedná se však o podvod a snahu fiktivní právní kanceláře dostat na servery odkazy na své klienty. Tím by vylepšili jejich pozice ve vyhledávačích.

Z webové stránky domnělé americké právní společnosti Commonwealth Legal zírá dvacet čtyři tváří. Jejich oči postrádají jiskru života a není divu – právník Liam Clark ani právnička Zoe Baker, kteří "žijí" na webu firmy, ve skutečnosti neexistují. „Všechny obličeje byly pravděpodobně vytvořené umělou inteligencí,“ popsal pro 404 media Ali Shahriyari, spoluzakladatel a technický ředitel startupu zabývajícího se detekcí umělé inteligence Reality Defender. Umělá inteligence vytvořila také logo právní firmy.

Zatím jen varování

Navzdory své reálné neexistenci právní kancelář do schránek redakcí a blogů po celém světě, včetně Česka, rozeslala varování. „Naše právní oddělení Vám zasílá toto oznámení o porušení právních předpisů, a to z důvodu neoprávněného použití obrázku našeho klienta,“ napsal Commonwealth Legal také mediálnímu domu CNC, jehož součástí je i deník e15.

Podobnou zkušenost má také menší web tedium.co, který na sociální síti Mastodon případ s falešnou právní kanceláří rovněž popsal. Na „právní kancelář“ si stěžuje i řada uživatelů na sociální síti Reddit.

 

Novinář Ernie Smith varuje před falešnými právníky na sociální síť Mastodon.Novinář Ernie Smith varuje před falešnými právníky na sociální síť Mastodon. | @ernie@writing.exchange

 

E-mail, který zaslali falešní právníci serveru tedium.co, se lehce liší formulací, ale v jádru je stejný jako ten, jenž přišel do schránky vydavatelství CNC. Právní kancelář požaduje, aby u jedné z fotek médium odkazovalo na „původního majitele“ a ještě přidalo viditelný proklikávací odkaz na jeho webové stránky.

Novinář tedium.co ve svých příspěvcích dokazuje, že má na fotku autorská práva, na rozdíl od firmy, jež si ji snaží přivlastnit. Ta se navíc snažila tedium.co donutit, aby u fotky odkazovala na internetovou stránku s recenzemi technologických gadgetů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!