Výroba budoucnosti: Průmysl 5.0 pomáhá závodům zdolat krize

Zdroj: ASUS

Stejně jako téměř všechna ostatní odvětví, i výroba byla těžce zasažena globální situací na trhu. Vzhledem k tomu, že výrobci v poslední době čelili nárůstům covidových případů, s nimi spojeným lockdownům, cestovním restrikcím, zablokování Suezského průplavu a aktuálně také problémům se sankciovaným Ruskem, je obrovské narušení výroby a dodavatelských řetězců naprosto evidentní.

Co jsme se naučili z pandemie?

Následky pandemie bohužel jasně ukázaly, že dodavatelské řetězce jsou ve většině případů příliš dlouhé a složité, navíc často závislé na jediném zdroji dodávek. V odvětví proto nyní vzniká trend usilovat o maximální zjednodušení a zvýšení flexilibilty dodavatelských řetězců. Výrobci musí být schopni pružněji přesouvat a transformovat své zásobování, výrobu i distribuci.

Dnes se výrobní podniky sotva navracejí do svých původních pracovních režimů. Společnost Gartner odhaduje, že až polovina pracovníků stále nebude ochotna vykonávat svou práci na pracovišti. Home-office se ve velkém měřítku stal novou normou, proto i v postpandemické éře musí být administrativní zázemí a závod schopný podporovat práci na dálku nebo dokonce plně automatizovat výrobu, pokud chtějí udržet s konkurencí tempo.

ASUS

Největší riziko však spočívá v neznámém. Další budoucí vlny pandemie, přírodní katastrofy, kybernetické útoky a politické nepokoje by mohly opět výrazně změnit chování spotřebitelů, přestavět distribuční cesty a tlačit na nové výrobní procesy. Ne každá firma může nebo je nucena drasticky měnit svou výrobu, přesto by se výrobci měli snažit dosáhnout určité flexibility výroby, která jim během krize dobře poslouží.

Továrny, které pružně reagují na změny, mají digitální priority

Digitální technologie hrají v otázce flexibility rozhodující roli. Průmysl 5.0, který navazuje na Průmysl 4.0, vyžaduje, aby výrobci postavili lidský faktor do centra všeho dění. Cílem je, aby člověk a stroj spolu fungovali bez problémů, což umožní dosáhnout vysoké úrovně přesnosti a efektivity a zároveň zůstane zachován lidský prvek. I Evropská komise uznala Průmysl 5.0 za nedílnou součást průmyslových odvětví a společností, které jsou odolné vůči negativním vlivům.

Cloudové služby umožňují flexibilní provoz

K zajištění flexibilního provozu je zásadní mít komplexní přehled o celé organizaci v reálném čase. Plně funkční cloudové služby pomáhají propojovat data napříč organizací a poskytují manažerům informace o výkyvech nabídky a poptávky, dostupnosti pracovních sil, údržbě strojů a dalších v reálném čase.

S digitální analýzou se lépe rozhoduje

Při digitalizaci podniku se také vyplatí nezapomenout na analýzu dat a inteligenci ve výrobních procesech. Umělá inteligence (AI) vám dokáže mimo jiné předkládat prediktivní analýzu a v jednotlivých položkách vyhledávat abnormální znaky. Optická kontrola s podporou AI umí odhalit vady výrobků rychleji a přesněji, než kontrola manuální.

ASUS

Výkonní pomocníci pro silnější pracovní sílu

Společnost EY uvedla, že 77 % výkonných manažerů v Evropě v nejbližší době plánuje přechod na úspornou nebo přidruženou výrobu, jako je 3D tisk. Nové notebooky a stolní počítače by proto měly být dostatečně výkonné, aby zvládly 3D design a tisk, i technologie pro virtuální (VR) a rozšířenou realitu (AR). S dozráním průmyslu 5.0 se tyto nástroje budou používat stále více.

Přizpůsobit se budoucnosti je nutné

Přechod na průmysl 5.0 není lehký, ale náklady z nečinnosti můžeme očekávat ještě větší. Pandemie Covid-19 odhalila zranitelná místa výrobních linek a dodavatelských řetězců, ale zároveň ukázala podnikům cestu, jakým způsobem tyto nedostatky řešit. Výrobci se musí probudit, zavést pokročilé digitální technologie a začít rozvíjet výrobu budoucnosti, která bude dostatečně flexibilní, a tedy vůči výkyvům odolná.

Doporučené produkty pro firmy, které jsou odolné vůči změnám:

  • ASUS All-in-One řešení je pro digitalizaci výroby ideální volbou. Kompaktní, výkonný počítač s dotykovou obrazovkou zaručuje jednoduché a rychlé ovládání strojů. S kompaktním ASUS V161 (v budoucnu také model E1600) lze ovládat velké výrobní stroje, s vhodným softwarem zároveň jednoduše sledujete odpracované hodiny jednotlivých zaměstnanců obsluhy nebo trackujete výrobu. Bez něj v ruce se dnes již neobejdou také skladníci, pracovníci inventury nebo doplňovači produktů na prodejně.
  • Stolní počítač ASUS ExpertCenter D7 je navržen tak, aby byl pro potřeby výrobních podniků výkonný, odolný a bezpečný. Splňuje americké armádní normy odolnosti MIL-STD-810H do prašného či vlhkého prostředí a nechybí také sada pokročilých bezpečnostních řešení.
  • ASUS ExpertBook B1 je tenký a (co je důležité) lehký business notebook s pokročilým procesorem a samostatnou grafickou kartou specificky stvořený k práci. Je navržen s kompletní sadou vstupních a výstupních portů, rychlou WiFi 6 a špičkovou technologií pro potlačení šumu při videokonferencích pomocí umělé inteligence.