Lesy ČR hledají zájemce o přebytečné dřevo. Jednají o vývozu do Číny

Kůrovcová kalamita zatěžuje i zpracovatele dřeva, kteří nemají kde vytěžené dříví skladovat

Kůrovcová kalamita zatěžuje i zpracovatele dřeva, kteří nemají kde vytěžené dříví skladovat Zdroj: ČTK

V Moravskoslezském kraji už v podstatě nejsou zdravé smrkové porosty
Kůrovci prospívá současné teplé a suché počasí
Kůrovci prospívá současné teplé a suché počasí
v Moravskoslezském kraji kvůli špatnému počasí chřadnou lesy, problémy má až 90 procent porostů
Ministerstvo zemědělství dočasně zakázalo všem vlastníkům lesů v zemi úmyslnou těžbu dřeva
6
Fotogalerie

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by chtěl do Číny vyvážet dřevo, kterého je nyní kvůli kůrovcové kalamitě v Česku a střední Evropě nadbytek. Letos by měl podnik do Číny vyvézt několik desítek tisíc metrů krychlových smrkové kulatiny. V dalších letech by objemy vyvezeného dřeva mohly být výrazně vyšší. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a ročně se v nich vytěží kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva.

O vývozu dřeva do Číny v minulých dnech jednaly Lesy ČR s představiteli čínské Asociace výrobců palet a obalových materiálů. „Jednáme o podmínkách dalších kontraktů s podstatně větším objemem,“ uvedl pověřený ředitel státního podniku Tomáš Pospíšil. Přiznal, že převážet kulatinu do vzdálené Číny není ideální. „Samozřejmě bychom vítali, kdyby se české dřevo zpracovalo v tuzemsku a vyváželo se například jako nábytek. Na českých pilách i v sousedních zemích je ale dříví přebytek. Proto musíme najít další možnosti odbytu,“ uvedl.

Rostoucí čínské hospodářství v posledních letech poptává více dříví než v minulosti a tamní zpracovatelé hledají nové zdroje dřeva. Využívají ho například ve stavebnictví, v energetice nebo při výrobě palet. Ročně Čína podle mluvčí podniku Evy Jouklové doveze přibližně 100 milionů metrů krychlových dříví, což je proti roku 1998 desetinásobek.

Na letošní rok chystaný vývoz v řádu desítek tisíc metrů krychlových dřeva je první takové velikosti. „V minulých letech šlo o vývoz jen v řádu jednotek metrů krychlových,“ uvedla mluvčí. Do Číny v rámci letošního kontraktu půjde smrkové kůrovcové dříví, které ale musí mít parametry pilařské kulatiny, například nesmí být popraskané.

O odbytu dřeva na trhy mimo EU hovoří i Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL). Sdružení minulý týden uvedlo, že s hledáním zahraničního odbytu pro dřevo by měl pomoci stát. „Jednotliví vlastníci však mají problém samostatně organizovat a dlouhodobě profinancovat prodej dříví na vzdálených trzích. Tady by byla potřebná garance státu,“ uvedl předseda SVOL František Kučera.