Produkce masa v Česku rostla hlavně díky hovězímu, stoupl výkup mléka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Produkce masa v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla o dvě procenta na 109 363 tun. Rostla hlavně u hovězího, zvýšila se také u drůbežího, naopak u vepřového klesla. Výkup mléka vzrostl o 1,1 procenta, mlékárny a odbytové organizace nakoupily téměř 739,4 milionu litrů. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ceny, za které chovatelé prodávali jatečná zvířata, meziročně klesly, u prasat skoro o pětinu. Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka je pokles ceny už katastrofální, kilogram masa v živé hmotnosti podle něj chovatelé prodávají šest korun pod náklady.

Produkce hovězího se meziročně zvýšila o 8,3 procenta na 17 225 tun. Projevila se v tom také vyšší porážková hmotnost. Někteří zemědělci již dříve uvedli, že kvůli letošnímu suchu a nedostatku píce zvažují porážku části dojnic. "Cena u mladých býků a krav momentálně klesá, za což může zvyšující se počet porážek na domácím trhu. Každý týden se v ČR porazí o několik stovek kusů dobytka více proti loňskému roku, což s sebou přirozeně přináší nárůst nabídky nad poptávkou, a tedy i snížení ceny," uvedl Felčárek. Zatím však podle něj nejsou potíže s odbytem masa, skot se prodává živý do zahraničí, a netlačí tak tolik na ceny hovězího masa v ČR.

Jatečný skot měl ve třetím čtvrtletí meziročně nižší výkupní ceny býků a telat, nepatrně vyšší ceny jatečných krav. Jatečné jalovice se prodávaly za stejnou cenu jako ve srovnatelném období loni. Průměrná cena jatečných býků byla v mase 86,22 korun za kilogram. Jatečná kuřata první třídy výrobci prodávali v živém v průměru za 22,64 korun za kilogram.

Vepřového bylo 50 792 tun, meziročně o 0,1 procenta méně. „Nižší počet poražených prasat byl částečně kompenzován jejich vyšší průměrnou hmotností,“ uvedl ČSÚ. Podle Felčárka mají už kvůli nízké výkupní ceně problémy malé podniky, které přestaly připouštět prasnice. "Otřes znamená i další postup afrického moru prasat, který už ohrožuje celou Evropu a který by mohl znamenat i kolaps evropského trhu. O to významnější je prevence a účinná ochrana," dodal. Produkce drůbežího naopak stoupla o 2,1 procenta na 41 283 tun.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně snížily u skotu o půl procenta, u jatečných kuřat o 2,2 procenta a u prasat o 19,7 procenta. Chovatelé prodávali jatečná prasata v mase za 35,78 koruny za kilogram. „Vzhledem k předcházejícímu čtvrtletí se průměrná cena vepřového v jateční hmotnosti zvýšila o 70 haléřů za kilogram. Oproti minulému čtvrtletí také výrazně vzrostl vývoz živých prasat do zahraničí,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Jiří Hrbek.

Stavy zvířat se na začátku třetího čtvrtletí meziročně zvýšily u skotu o procento, u prasat klesly o 0,4 procenta. Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty se od června do srpna více živých zvířat vyvezlo, než dovezlo. „Záporná bilance zahraničního obchodu s masem se meziročně mírně zlepšila u hovězího, avšak u vepřového a drůbežího se opět mírně prohloubila,“ uvedl ČSÚ.

Z vykoupených 739,4 milionu litrů mléka nakoupily mlékárny 632,3 milionu litrů. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,23 koruny za litr, což bylo o 3,2 procenta méně než před rokem. Cena klesla i ve srovnání s předchozím čtvrtletím.