Zemědělci si řekli o více než miliardové odškodnění za sucho

sklizeň obilí

sklizeň obilí Zdroj: ctk

Sucho poznamenalo i letošní sklizeň kukuřice
Sklizeň na Jihlavsku
Sklizeň v Argentině komplikovaly silné deště. Země výrazně snížila odhady výnosů kukuřice a sóji
Sklizeň obilovin se přehoupl do druhé poloviny
Sklizeň na Jihlavsku
7
Fotogalerie

Farmáři, kteří pěstují tržní a krmné plodiny, letos požádali stát o 1,16 miliardy korun na škody způsobené loňským suchem. Částku zveřejnil Státní zemědělský intervenční fond, který má žádosti o kompenzace na starosti.

Z balíku dvou miliard korun si zemědělci řekli o více než polovinu, tedy 1,16 miliardy korun. Jedná se o stejnou částku, která byla vyplacena zemědělcům jako kompenzace za tržní a krmné plodiny v roce 2015. S loňským rokem není možné podle mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíry Novákové sumu srovnat, protože byly vypláceny kompenzace za dopad mrazů na ovocné stromy.   

Letos mají dotace pomoci zmírnit škody způsobené suchem na tržních plodinách jako pšenice ozimá i jarní, ječmen ozimý, ječmen jarní, kukuřice na zrno, oves, žito, triticale, řepka, slunečnice, mák, cukrová řepa a brambory. Z krmných plodin se dotace vztahují na kukuřici (kromě kukuřice na zrno) a trvalé travní porosty související s chovem hospodářských zvířat. 

Odškodnění chce 3232 zemědělců, jejichž žádosti bude posuzovat Státní zemědělský intervenční fond do konce letošního září. “Žádosti bude průběžně předávat na ministerstvo zemědělství, které poté začne vyplácet dotace,” uvedla mluvčí fondu Nováková.

Fond bude posuzovat, jestli se zemědělcům kvůli suchu snížila produkce o více než třicet procent u zmíněných plodin v porovnání s průměrem za poslední tři roky. Další podmínkou je, že jsou pěstitelé pojištění. “Pokud žadatel nemá sjednané pojištění minimálně proti krupobití, požadavek na dotaci se sníží o padesát procent,” upozornila mluvčí Nováková. 

Podle materiálu, který letos projednala při schvalování odškodnění vláda, sucho loni způsobilo škody za 7,7 miliardy korun. Zemědělský svaz odhaduje vyšší škodu. “Bylo to na úrovni osmi až devíti miliard korun,” řekl pro deník E15 předseda svazu Martin Pýcha s tím, že loňské sucho bylo horší než předešlé roky.

Ministerstvo zemědělství chce situaci zemědělců řešit zavedením Fondu těžko pojistitelných rizik. Podle představ rezortu by sloužil nejen proti suchu, ale třeba i mokru v době dozrávání obilí. Bývalý ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) sliboval, že se fond rozjede už příští rok.