Zhodnoťte své volné finanční prostředky prostřednictvím finGOOD

Zdroj: finGOOD.cz

Už více než šest a půl milionu korun investovali drobní investoři do rozvoje českých firem prostřednictvím fintech platformy finGOOD. Mezi společnostmi, které touto formou získaly prostředky na svůj další růst, jsou například Elton hodinářská, výrobce hodinek PRIM nebo ALEA, tradiční dodavatel dresů sportovním reprezentacím.

„Půjčky peer to business, tedy takové, kdy lidé půjčují firmám, jsou ve světě stále oblíbenější a výsledky našich dosud vypsaných investičních příležitostí ukazují, že mají velký potenciál i v České republice. Jde o formu sdílené ekonomiky, při níž získávají obě strany,“ říká Marek Galetka, spoluzakladatel a jednatel společnosti Fingood.

Důkaz? Do již ukončených, úspěšně zainvestovaných projektů, vstoupily dvě stovky investorů, kteří dohromady složili více než šest a půl milionů korun.

Zakladatelé finGOOD Marek Galetka (vlevo) a Roman VyorálekZakladatelé finGOOD Marek Galetka (vlevo) a Roman Vyorálek | finGOOD.cz

Investice pro každého

Jak finGOOD funguje? Na stránkách finGOOD.cz je možné najít prověřené firmy, do nichž mohou investoři vložit své prostředky. Minimální částka je 5000 korun, což otevírá finGOOD široké veřejnosti. A získávají tím v době prakticky nulového úročení vkladů možnost získat zajímavý výnos během relativně krátké doby. Investuje se v řádu jednoho až pěti let.

„Každá investice do společnosti, do jejíž budoucnosti lze naším prostřednictvím investovat, má daný úrok, který určí partner projektu, společnost Arfin. Pravidla jsou daná: firma musí být na trhu alespoň tři roky, na jejím základě provede Arfin finanční i nefinanční analýzu, stanoví její rating, z něhož pak vzejde úroková sazba. A abychom dokázali, že každé investici ve finGOOD sami věříme, investujeme společně s našimi klienty,“ tvrdí Roman Vyorálek, druhý spoluzakladatel a jednatel společnosti Fingood.

David Kovalský, CEO finGOOD (vlevo) spolu s Markem Galetkou a Romanem Vyorálkem na akci Nápad RokuDavid Kovalský, CEO finGOOD (vlevo) spolu s Markem Galetkou a Romanem Vyorálkem na akci Nápad Roku | finGOOD.cz

Investovaná částka je spolu s úrokem splácena investorům anuitně, tedy průběžně po měsících. Úroky se pohybují řádově kolem sedmi až osmi procent, ale například investice do hodinek Prim, u níž bylo díky zázemí holdingu Czechoslovak Group prakticky nulové riziko, byl úrok jen tři procenta.

Velký důraz klade finGOOD na bezpečnost. Je pod dohledem ČNB díky licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Smluvní dokumentace je transparentní a například ochrana osobních údajů investora je naprostou samozřejmostí.

Podpora českých firem

Prostřednictvím platformy finGOOD mohou čeští občané investovat do českých firem, pro něž tento zdroj financování představuje zajímavou alternativu k bankovním úvěrům. Peníze takto investované navíc zůstanou v české ekonomice. Není žádným tajemstvím, že většina tuzemských bank je dceřinými společnostmi zahraničních bankovních domů a do zahraničí každoročně vyvádějí miliardové zisky.

„Jako důležitý vnímáme také marketingový potenciál. Když se někdo odhodlá investovat do konkrétní firmy, zjistí si o ní nějaké informace a získá k ní bližší vztah. A pokud ho již má vybudovaný, ještě ho prohloubí,“ přidává Marek Galetka zajímavý postřeh.

Tým finGOODTým finGOOD | finGOOD.cz

Díky finGOOD tedy získávají obě strany: jak investoři, tak firmy, které o prostředky usilují. „V minulém roce jsme od investorů vybrali milion korun na vývoj a inovace výrobce hodinek PRIM, letos například přes dva miliony na nákup technologií do výrovy pro firmu ALEA Sportswear, která obléká pětadvacet reprezentací včetně českého fedcupového a daviscupového týmu. Všechny investice směřují do tradičních českých firem, které na trhu působí dlouhodobě, jsou úspěšné a rozhodly se získat prostředky na svůj další rozvoj od investorů právě prostřednictvím sdílené ekonomiky. V této strategii budeme pokračovat,“ plánuje Roman Vyorálek další rozvoj služby, mezi jejíž partnery patří i zakladatelé startupové seznamky Busyman.