Zkrachovalou firmu WeWork chce znovu odkoupit její zakladatel. Nabízí skoro 12 miliard

WeWork

WeWork Zdroj: Reuters

Zakladatel americké firmy na sdílení kanceláří WeWork, která působí i v Česku, Adam Neumann se snaží svůj bývalý podnik odkoupit zpět. Nabízí za něj více než 500 milionů dolarů, zhruba 11,7 miliardy korun. S odvoláním na svůj zdroj o tom informovala agentura Reuters. Není ale podle ní jasné, jak si Neumann zajistí financování. Firma loni v listopadu skončila v bankrotu a požádala o soudní ochranu před věřiteli.

„Jak jsme už dříve uvedli, WeWork je výjimečná společnost a není překvapením, že pravidelně dostáváme projevy zájmu od třetích stran,“ uvedla firma. „Naše správní rada a naši poradci tyto přístupy standardně prověřují, abychom zajistili, že budeme vždy jednat v nejlepším dlouhodobém zájmu společnosti,“ dodala.

Neumannovi právníci v únoru zaslali firmě WeWork dopis, v němž uvedli, že Neumann spolu s hedgeovým fondem Third Point Daniela Loeba a dalšími investory zkoumá možnost společné nabídky na koupi společnosti. Fond Third Point agentuře Reuters později sdělil, že s Neumannem a jeho realitní společností Flow vedl pouze předběžné rozhovory a že nepřijal žádné finanční závazky.

Pod Neumannovým vedením se WeWork stal nejhodnotnějším americkým startupem, hodnota podniku dosáhla až 47 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Jeho snaha o růst na úkor zisku a odhalení jeho výstředního chování však způsobily, že byl odvolán. Zmařena byla i primární veřejná nabídka akcií firmy v roce 2019.

Firmu, kterou podporuje japonská společnost SoftBank, tvrdě zasáhla pandemie covidu-19. Opatření přijatá v souvislosti s šířením nemoci lidi přiměla pracovat z domova, místo sdílených prostor podniku jako do té doby. Poptávka po kancelářských prostorách tak prudce klesla. Mnoho zákazníků firmy tvořily začínající a menší podniky, které také omezily výdaje kvůli vysoké inflaci a zhoršení ekonomických vyhlídek.

Neumann založil firmu WeWork v roce 2010 spolu s Miguelem McKelveym. V prvních letech existence sliboval podnik revoluci v oblasti pronájmu pracovních prostor a zaznamenal raketový vzestup. Postupem času ale firmě prudce vzrostly provozní náklady, takže WeWork byl závislý na opakovaných finančních injekcích od soukromých investorů.

WeWork vstoupil na burzu v říjnu 2021, ale jen díky spojení s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. SoftBank získala nad společností většinovou kontrolu díky svým investicím, jimiž se snažila udržet WeWork nad vodou.