Zvládejte videokonference z domova jako profík. Tipy manažera Googlu pro lepší práci na dálku

Videokonference, ilustrační foto

Videokonference, ilustrační foto Zdroj: PR

Petr Šmíd se v Googlu už více než šest let věnuje marketingu pro nefiremní zákazníky po celé střední Evropě
Videokonference, ilustrační foto
I takhle lze dělat videokonference.
4
Fotogalerie

Videokonference už teď, a bude to tak jistě i dále, zprostředkovávají hlavní spojení nejen mezi mezinárodními týmy, ale nově i mezi těmi, kteří by za běžných podmínek dokázali vše vyřešit v jedné kanceláři. Google patří k firmám, které díky své struktuře, v níž spolupracují týmy rozprostřené po celém světě, na videokonferencích vyloženě stojí. Přečtěte si proto několik osobních tipů od Petra Šmída, který se v Googlu už více než šest let věnuje marketingu pro nefiremní zákazníky po celé střední Evropě a videohovory jsou proto jeho denním chlebem. 

Tip č. 1: Nepsaná etiketa videokonferencí 

Nikde se o tom nepíše, ale je nesporným faktem, že konference fungují mnohem líp, pokud mají všichni účastníci kromě toho, kdo schůzku vede, po většinu doby vypnutý zvuk. Pokud si totiž mikrofon během videokonference zapnete, systémy většinou váš obraz vypíchnou do centrálního okna. To ostatním signalizuje, že se chystáte vstoupit do konverzace. Nechcete, aby vaším obřadním vstupem bylo třeba srkání čaje. Nástroj Googlu Hangouts Meet disponuje pro rychlé zapnutí mikrofonu velmi praktickou klávesovou zkratkou command + D. 

Tip č. 2: Kdo schůzku vede

Při konferencích s větším počtem účastníků je vhodné zvolit, kdo schůzku povede a bude postupně předávat slovo. Zamezíte tak vzájemnému „překřikování“, nebo naopak dlouhým okamžikům ticha. Ideální je rovněž vložit sdílený dokument s agendou rovnou do pozvánky na schůzku v kalendáři. Všichni tak budou moci sledovat průběh schůzky a vkládat svoje body k řešení. 

Tip č. 3: Pozadí je důležité

Většina nástrojů pro videokonference umožňuje předtím, než se na schůzku připojíte, podívat se, jak vy sami, ale i vaše prostředí vypadá z pohledu účastníků. Není známkou ješitnosti nastavit si sklon kamery tak, abyste se do monitoru nedívali v nelichotivém úhlu nebo tak, abyste skryli neumyté talíře v kuchyni. Čistá stěna, knihovna nebo obraz v pozadí bude vždy fungovat o trochu lépe než například okno, které bude kameru příliš zahlcovat světlem. I pokud se přihlašujete na konferenci z notebooku, doporučuji umístit ho na pevnou podložku. Nic nepůsobí víc rušivě než roztřesený obraz. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!