Přísnější pravidla ČNB ochladí trh stavebního spoření

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

rodinný dům (ilustrační foto)
Česká národní banka
3
Fotogalerie

Zájem o úvěry ze stavebního spoření letos razantně roste. V závěru roku se však trh ochladí kvůli přísnějším pravidlům České národní banky pro poskytování úvěrů na bydlení.

Stavební spoření zažívá letos skvělý rok. Roste zájem o úvěry i o sjednání nových smluv. Za prvních sedm měsíců rozpůjčovaly stavební spořitelny sumu ve výši téměř 42 miliard korun, což představuje nárůst o jednadvacet procent.

Zájem o úvěry přitom rostl zejména ve druhém kvartálu. „Jen v samotném červnu jsme uzavřeli obchody za 3,6 miliardy korun, což byl nejlepší měsíční výsledek za celých pětadvacet let působení Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS),“ uvádí Tomáš Kořínek, předseda představenstva ČMSS. Ta je lídrem trhu.

Tip: Stavební spoření nabízí státní podporu ale také i úročení vkladů. Kde dostanete nejlepší úrok? Spočítá vám to naše kalkulačka

Ve zbývajících měsících ale spořitelny očekávají, že nárůst objemu úvěrů zpomalí. „V oblasti úvěrů očekáváme spíše ochlazení vlivem změny dalšího zpřísnění doporučení ČNB. I tak ale očekáváme lepší výsledek, než v roce předchozím,“ říká Martina Staňková ze Stavební spořitelny České spořitelny známá jako Buřinka. Pozvolný růst očekává například i Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS). „Do konce roku bude objem úvěrů atakovat hranici 65 miliard korun,“ dodává Kořínek.

Důvodem zájmu o úvěry ze stavebka je skutečnost, že jsou levnější než hypotéky. Stejná situace byla na trhu naposledy před rokem 2010. Zatímco průměrná sazba u hypotečního úvěru se pohybuje okolo 2,5 procenta, tak úvěr ze stavebního spoření se dá získat za 2,2 procenta.

Kromě zájmu o půjčky se zvyšuje rovněž počet klientů, kteří využívají stavební spoření pro zhodnocení svých prostředků. Za prvních sedm měsíců uzavřely stavební spořitelny více než 261 tisíc nových smluv, což představuje meziroční nárůst o jednadvacet procent. Cílová částka se pak zvýšila dokonce o 41,3 procenta na 116 miliard korun.
Tahounem jsou přitom smlouvy založené pro mladé klienty do 25 či 26 let. „Skoro polovina nových smluv jsou smlouvy pro děti,“ upozorňuje Kořínek.

Letos v pololetí spořitelna, která je lídrem trhu, založila 40,7 tisíce smluv pro děti a mladé do 26 let, přičemž ve stejném období minulého roku to bylo 13,4 tisíce smluv. Výrazný nárůst zájmu ale hlásí i další stavební spořitelny včetně Buřinky a RSTS.
Zájem klientů o stavebko ovlivňuje současná nabídka bank. „Dlouhodobě nízké úroky na spořících účtech nutí hledat střadatele alternativu,“ zdůrazňuje analytička Broker Consulting Mariana Kuckirová.