Porovnání: Spořit dětem na spořicí účet, stavební spoření, či termínovaný vklad?

...

... Zdroj: iStock

Vývoj investice
Doplňkové penzijní spoření
...
...
spoření
7
Fotogalerie

Rodiče se často snaží dávat stranou peníze pro děti, jakmile se jim ustálí po narození potomka rodinné finance. Způsobů a produktů, které umožňují spořit pro děti, je na trhu celá řada. Všechny mají svá pro a proti.

Porovnali jsme proto běžné metody, které každý zná, i způsoby, které se tolik nevyužívají. Podívejte se, kdy je vhodné konkrétní produkty využít.

Spořicí účet a spoření do obálky

Nejjednodušší způsob, jak dítěti spořit. Ale na delší období je to nevýhodná metoda. Úroky na spořicích účtech jen těžko pokryjí inflaci a peníze budou ztrácet na hodnotě. Doma „v obálce“ na tom budou peníze kvůli inflaci ještě hůř.

Kdy využít?

Pokud chcete spořit jen krátkodobě na nějaký větší nákup pro dítě – do horizontu jednoho roku, kdy potřebujete, aby peníze byly v bezpečí.

Hlavní výhody?

  • Jednoduchost
  • Prostředky máte téměř okamžitě po ruce.

Hlavní nevýhody?

  • Ztráta hodnoty peněz

Termínované vklady

Mnoho Čechů vkládá pro své děti jednorázově peníze na termínované vklady. Je to velmi konzervativní, a ne úplně špatná metoda, která má ale i svá úskalí – úrokové sazby jsou aktuálně nízké, a v některých případech nepokryjí ani inflaci.

Kdy využít?

Při současných sazbách nedává moc smysl využívat vklady na delší dobu, a mít tak fixované sazby na několik let dopředu. V případě, že by se zvedla míra inflace, by zůstaly peníze uzamčené v nevýhodném produktu. Termínované vklady mohou dávat smysl pro uložení peněz v horizontu jednoho roku až tří let, případně na vkladech s variabilní sazbou odvozenou například od výše inflace.

Hlavní výhody?

  • Pojištěný vklad
  • Garantované zhodnocení

Hlavní nevýhody?

  • Fixované prostředky
  • Nízké zhodnocení
  • Kvůli inflaci mohou být v reálu ztrátové.

Stavební spoření

Pro řadu lidí je to synonymum spoření pro děti. A právem. Je to dobrý produkt, jen je třeba si dát pozor a nespořit déle a více, než je optimální, protože pak výhodnost stavebka klesá.

Tip: Stavební spoření nabízí státní podporu ale také i úročení vkladů. Kde dostanete nejlepší úrok? Spočítá vám to naše kalkulačka.

Kdy využít?

Produkt může být základem konzervativního portfolia pro dítě. Díky státní podpoře má i rozumnou výnosnost, která může překonat inflaci a něco málo zhodnotit. Je optimální, pokud chcete dítěti spořit částku do 20 000 korun ročně, a to po dobu šesti let. Dosáhnete tak na nejvyšší státní podporu. Po naspoření 120 000 korun (po šesti letech) je optimální smlouvu ukončit, převést naspořené prostředky jinam a následně založit smlouvu novou.

Hlavní výhody?

  • Garantované zhodnocení
  • Státní podpora

Hlavní nevýhody?

  • Prostředky jsou „zamčené“ na 6 let.
  • Při dřívějším výběru přijdete o státní podporu.
  • Výnosnost výrazně klesá v případě úložek vyšších než 20 000 korun za rok a na smlouvách, kde je už naspořeno nad 120 000 korun

Podílové fondy

Dětské smlouvy v rámci podílových fondů se objevují čím dál častěji. Rodič má dvě možnosti: Buď smlouvu uzavře na sebe, anebo uzavře smlouvu přímo na dítě. Pak ale v případě změny investiční strategie či výběru prostředků bude potřebovat svolení opatrovnického soudu.

Kdy využít?

Pokud se vám zrovna narodilo dítě a vy mu chcete dát větší obnos prostředků, až bude dospělé, tak jde pravděpodobně o jednu z nejlepších možností. Nabídka fondů je velmi pestrá a dají se využít jak pro kratší konzervativní cíle do cca tří let, tak pro střednědobé a dlouhodobé cíle. Například pro uložení prostředků ze stavebního spoření mohou být vhodné různé vyvážené nebo realitní fondy nabízející zhodnocení nad úrovní stavebka. Pro delší cíle deset a více let tu jsou různé dynamické varianty fondů, akciové fondy a podobně, které v dlouhém horizontu dokáží zajistit zhodnocení slušně nad inflací.

Dejte si pozor na dva hlavní nešvary. Prvním jsou pohádky o nesmyslných výnosech. U konzervativních fondů se dá očekávat 2–3 procent ročně, u vyvážených fondů 4–5 procent ročně a dynamických 6–8 procent ročně. Druhým nešvarem je předplácení poplatku za správu na extrémně dlouhou dobu. Pokud je investice určená pro dítě, tak by horizont, který si předplácíte, neměl být delší než do 18, respektive 26 let dítěte.

Hlavní výhody?

  • Variabilita – můžete si vybrat fond, který bude přesně odpovídat vaší představě o riziku a výnosu.
  • Produkty umožňují pravidelně spořit už od 500 korun za měsíc.
  • Kolísání hodnoty může být při investici na delší dobu i výhodou – při poklesu budete nakupovat levněji.

Hlavní nevýhody?

  • Výnosy můžou (a budou) kolísat. Nedá se dopředu přesně říci, kolik peněz na konci vyberete.
  • Některé fondy mohou požadovat minimální dobu investice, jinak si účtují tzv. výstupní poplatek.

Doplňkové penzijní spoření

„Penzijko“ pro děti? Ne, není to nesmysl. Současné právní podmínky umožňují spořit dítěti od narození od 300 korun měsíčně, a dosáhnout tak na klasickou státní podporu. V novém penzijku také můžete volit investiční strategii.

Kdy využít?

Pokud chcete dítěti od mala budovat rezervu na jeho stáří. Dlouhodobý horizont je výhodou, díky úrokům z úroků a státní podpoře se za 60 let udělá z měsíčně investovaných 300 korun pořádný balík peněz, vaše dítě bude mít v 60 letech nějaký ten milion k dispozici. Zároveň mu to případně umožní využít předdůchod.

Druhou možností je brát tento produkt jako podílový fond s delším horizontem, kdy si může dítě prostředky vybrat kdykoliv po osmnáctinách. Sice vrátí státní příspěvky, ale pořád mu zůstane zhodnocení, které může i za 18 let činit zajímavou částku. Stát navíc reguluje nákladovost, takže z výnosu tolik neukousnou poplatky pro správce fondu.

Jak by to vypadalo po 60 letech a investovaných 300 korun za měsíc při zhodnocení 6 procent ročně (počítáno v dynamické strategii po započtení inflace) ukazuje graf níže.

Doplňkové penzijní spořeníDoplňkové penzijní spoření|Broker Trust

Hlavní výhody?

  • Státní podpora
  • Při dlouhodobém horizontu se vytvoří slušná rezerva i za 300 korun měsíčně.
  • Možnost vybrat prostředky předčasně (minimálně po dvou letech a s vrácením státních příspěvků)
  • Dlouhodobá dynamická strategie zpravidla předčí inflaci a přidá rozumné zhodnocení navíc.
  • Nízkonákladový produkt – žádné vstupní poplatky, atd.

Hlavní nevýhody?

  • Zhodnocení není garantované, a tak se nedá říci, jaká přesně bude konečně částka.
  • Je třeba se připravit i na větší kolísání hodnoty.

Konkrétní (firemní) dluhopisy

Koupit dítěti státní dluhopisy může být relativně bezpečné uložení prostředků. Dostanou se k nim většinou ale jen velcí investoři jako banky či fondy. Oproti tomu firemních dluhopisů je v poslední době přehršel. Zdálo by se, že koupit dítěti takové dluhopisy s úrokem často kolem 5–6 procent ročně nemusí být špatný nápad. Ve většině případů je ale opak pravdou. Firemní dluhopisy nejsou vůbec tak bezpečné, jak by se mohlo zdát.

Kdy to využít?

Chtělo by se napsat nikdy, ale pokud jste si danou emisí dluhopisů jistí a věříte, že podnik má šanci peníze vrátit, tak je možné investovat malou část prostředků. Zajímejte se o historii firmy, její ziskovost, současnou zadluženost, záruky pro investory, a zda není dluhopis krytý majetkem, na kterém je třeba zástava banky atd. Ve většině případů je vhodnější alternativou pořídit si dluhopisový fond, který v portfoliu často drží stovky emisí dluhopisů a případný krach jedné společnosti ovlivní portfolio minimálně.

Hlavní výhody?

  • Vyšší zhodnocení

Hlavní nevýhody?

  • Možnost ztráty kompletní investice v případě krachu firmy
  • Náročnost na znalosti klienta
  • Často nulová dostupnost informací o firmě vydávající dluhopisy
  • Většinou není možné investovat pravidelně, ale jen vyšší jednorázové částky.
  • Výplata kuponů se daní 15 procenty

Konkrétní akcie

Nejsou bez rizika. Pokud se vybraná firma dostane do problémů, můžou z vaší investice zůstat jen drobné. Když se ale omezíme pouze na akcie obchodované na regulovaném trhu, tak zde jsou jen společnosti, které už nějaký čas fungují, mají rozumně velký majetek nebo obchodní strategii. Nebudete tak financovat nějaký start-up.

Kdy to využít?

Vytipujete-li si stabilní firmu, s jasným a udržitelným byznysovým modelem, jejíž akcie nejsou nadhodnocené. Alternativou je poohlédnout se po podílovém fondu, který nabídne většinou podobné zhodnocení, ale bez podstupování podnikatelského rizika jedné konkrétní firmy.

Hlavní výhody?

  • V případě dobrého výběru můžete získat zajímavé zhodnocení, především v případě pravidelně vyplácené dividendy u některých akcií.

Hlavní nevýhody?

  • Podstupujete podnikatelské riziko dané společnosti – pokud se jí nebude dařit, můžete i o celou investici přijít.
  • Zpravidla nedává smysl pravidelná investice.

Zlato

Tradiční aktivum, které rodiny drží a předávají dětem. Prezentovat ale zlato jako spořící produkt, který zhodnotí prostředky, je diskutabilní. Zlato je alternativou ke klasickému platidlu a pojistkou proti „černým“ scénářům zhroucení ekonomiky. Nenese ale žádné úroky.

Kdy využít?

Zlato je především uchovatel hodnoty, dává smysl na dlouhodobější investici bez očekávání závratných zhodnocení. Investujte do vyšších gramážích (od jedné unce výše), malé gramáže jsou zpravidla výrazně dražší.

Hlavní výhody?

  • Uchovatel hodnoty
  • Dlouhodobě jeho cena roste přibližně o inflaci
  • Relativně dobrá směnitelnost za lokální měnu

Hlavní nevýhody?

U fyzického zlata menších gramáží platíte často vysokou přirážku, tzv. prémium, což snižuje výši vaší investice. Průměrné prémium u gramových slitků bývá okolo 40 až 50 procent z ceny slitku. Některé produkty toto umí odbourat, například postupně spoříte s nižší přirážkou na slitek s vyšší gramáží, který je vám vyskladněn po dosažení cílové částky.

Co tedy vybrat?

Finální výběr produktů by měl vždy korespondovat s délkou plánovaného spoření. Na krátkodobé spoření je asi nejrozumnější zůstat u spořícího účtu, kde budete mít peníze vždy dostupné a v bezpečí. Ale nemá smysl takto držet větší množství peněz.

Pokud uvažujete o delším horizontu, tak je dobrým základem stavební spoření, kde dostanete rozumné zhodnocení a garanci vkladů. Pokud byste ale chtěli dávat bokem více než 20 000 korun za rok, tak je dobré tyto prostředky už přesměrovat do jiného produktu – některého z vyvážených podílových fondů, případně fondů nemovitostních. Stejně tak je dobré nedržet na stavebním spoření částky přes 120 000 korun, jelikož jeho výnosnost od té doby výrazně klesá.

V případě, že chcete dítěti nachystat nějaké peníze na start do života a horizont je delší než 10 let, tak se pravděpodobně nevyplatí vůbec uvažovat o garantovaných produktech, případně je brát jen jako část portfolia, třeba i jeho základ, ale další prostředky potom směrovat už buď do podílových fondů, nebo penzijka. Primárně u delších investičních horizontů tolik nevadí kolísání hodnoty, a pokud spoříte pravidelně, tak je pro vás i výraznou výhodou, jelikož v některých okamžicích budete nakupovat levněji.

Krásně to zobrazuje graf níže, který ukazuje vývoj hodnotových akcií a korporátních dluhopisů od roku 2000 (trhy si od té doby prošly dvěma krizemi). Zatímco dluhopisy (modrá linka) zhodnotily investici na 162,5 procenta původní hodnoty, tak za stejnou dobu i přes dvě krize zhodnotily akcie (fialová linka) na 228,9 procenta původní hodnoty. Na delším období tedy nemá až tak smysl bát se zvýšeného kolísání a pokud investujeme pravidelně, tak to bude hrát ještě v náš prospěch.

Vývoj investiceVývoj investice|Broker Trust

Obrázek 1: Indexy Barclays Global Agg EUR (dluhopisy), MSCI World Value USD (akcie) - (přepočítáno do CZK)

Autor je investičním analytikem společnosti Broker Trust.