Půjčka od státu pro mladé nabízí nízkou sazbu, ale vyšší splátku. Čtěte, jak o ni zažádat

Sídliště Horní Měcholupy

Sídliště Horní Měcholupy Zdroj: jan vavra

Magazín E15 Chceš bydlet?
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
4
Fotogalerie

Nové a zajímavější pobídky v půjčkách na bydlení nabízí Státní fond rozvoje bydlení pro mladé rodiny a páry. Pro získání státního úvěru je jedním z předpokladů péče o dítě do 15 let věku. Hlavní výhodou půjček je hlavně nízký úrok, zejména poté, co Česká národní banka opět zvýšila základní sazbu.

inisterstvo pro místní rozvoj (MMR) hlásí zájem o půjčku ze Státního fondu rozvoje bydlení. Semafor na webu SFRB stále svítí zeleně, což znamená, že eviduje 462 žádostí o 498 milionů korun ze zhruba 650 milionů, které jsou pro letošní rok připraveny (stav k 26. září 2018). „Počítáme s tím, že ještě v letošním roce to navýšíme až na tu jednu miliardu korun,“ uvedla ministryně Klára Dostálová (za ANO).

„Program není časově omezen a v případě velkého zájmu může Státní fond rozvoje bydlení navýšit rozpočet přesunem peněz z jiných programů,“ dodala Dostálová v tiskové zprávě resortu.

Ještě nedávno přitom o státní úvěr na bydlení nebyl zájem. Jeho maximální výše byla omezena na pouhých 600 tisíc s tím, že tato částka představovala nejvýše 50 procent ceny nového bytu či domu. Nový Program pro mladé je mnohem zajímavější.

Z Programu pro mladé je možné získat až dva miliony na pořízení (koupi či výstavbu) rodinného domu do 140 metrů čtverečních, nejvýše však 80 procent skutečných nákladů na výstavbu či kupní ceny sjednané včetně ceny pozemku.

Praktického průvodce pořízením si nemovitosti najdete v podobě magazínu Chceš bydlet. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

Další možností, na co si můžete půjčit, je pak byt, a to až 1,2 milionu na jeho pořízení, nejvýše však 80 procent kupní ceny. Byt se musí vejít do 75 metrů čtverečních podlahové plochy. A také si můžete půjčit až 300 tisíc korun na modernizaci obydlí.

K žádosti je potřeba doložit celou řadu příloh, které vycházejí z podmínek nařízení vlády. V podstatě se dá říct, že je třeba nastudovat podmínky programu a samozřejmě jim vyhovět, stáhnout si formulář žádosti z webu, vyplnit ho a doložit všechny potřebné dokumenty. Kompletní žádost je pak třeba doručit poštou, datovou schránkou nebo osobně na jedno z pracovišť SFRB, které je v Praze nebo v Olomouci. Se žádostí se rovnou přikládá i odhad nemovitosti, při výstavbě pak i projektová dokumentace.

Celý článek najdete na webu blesk.cz >>>