Rekordní růst činží láká velké investory, chystají miliardové nákupy nájemních bytů

Developer YIT ve svých projektech připravuje 300 nájemních bytů. Na snímku Suomi Hloubětín.

Developer YIT ve svých projektech připravuje 300 nájemních bytů. Na snímku Suomi Hloubětín. Zdroj: YIT

Developer YIT ve svých projektech připravuje 300 nájemních bytů. Na snímku Suomi Hloubětín.
Developer YIT ve svých projektech připravuje 300 nájemních bytů. Na snímku Suomi Hloubětín.
Developer YIT ve svých projektech připravuje 300 nájemních bytů. Na snímku Suomi Hloubětín.
Developeři se už výstavby nájemních bytů nebojí. (ilustrační foto)
Činže rekordně zdražují. Díky tomu se z tuzemských nájemních bytů stalo atraktivní zboží poprvé lákající investiční fondy a další institucionální investory.(ilustrační foto)
12
Fotogalerie

Vysoké ceny bytů směrují čím dál více lidí v České republice do bydlení v nájmu. Činže kvůli tomu rekordně zdražují, díky čemuž se z tuzemských nájemních bytů stalo atraktivní zboží poprvé lákající investiční fondy a další institucionální investory.

Tito investoři poprvé vedou jednání s developery o akvizicích celých bytových souborů. V západní Evropě jsou investice velkých hráčů do činžovních bytů běžné.

„Setkal jsem se s desítkami investičních fondů, které mají chuť investovat v Praze i jinde v České republice do nájemního bydlení. Většina z nich chce tvořit mixované portfolio z regionů a z Prahy,“ řekl Tomáš Pardubický, generální ředitel developerského holdingu Finep. 

Právě skupina Finep patří mezi stavebníky, kteří fondům připravují na míru celé projekty. Prvním z nich bude 70 bytů na pražském Barrandově. To však má být jen začátek.    

„Téměř všechny fondy, s nimiž jsem se potkal, plánují v příštích čtyřech pěti letech nakoupit stovky až tisíce bytů. Předpokládám, že trh, který začal vznikat, budou tvořit desetitisíce bytů, které budou spravovat velcí investoři,“ dodal šéf Finepu. Pardubický odhaduje, že v blízké budoucnosti budou nájemní byty představovat polovinu developerské produkce. 

Zájem ze strany velkých hráčů potvrzuje také developer YIT. Ten ve svých pražských projektech aktuálně připravuje 300 nájemních bytů. „Zájem institucionálních investorů o koupi bytových domů určených výhradně k nájmu se výrazně zvýšil. Zájem projevují jak čeští, tak zahraniční investoři a aktivně nás oslovují,“ uvedla Zuzana Chudoba z vedení české části finské skupiny YIT.  

Akvizice rezidencí v Česku plánuje společnost Zeitgeist Asset Management spravující soukromým a institucionálním investorům majetek v hodnotě 515 milionů eur.  

„Naše společnost plánuje v následujících pěti letech do nájemního bydlení v České republice investovat několik miliard. Jednání probíhají s prakticky všemi významnými developery,“ uvedl Peter Noack, generální ředitel Zeitgeist Asset Management. Firma již v Praze nakoupila 350 starších činžovních bytů v hodnotě 2,8 miliardy korun.  

Velká portfolia nájemních bytů zatím v České republice příliš zastoupená nebyla. Na rozdíl od západní Evropy je totiž vlastnictví činžovního bydlení v Česku rozdrobené. Výjimkou je vedle skupiny CPI, které patří 12 tisíc bytů zvláště v severních Čechách, společnost Residomo. Vlastní 43 tisíc bytů po moravskoslezské těžařské společnosti OKD. Residomo nedávno za 1,3 miliardy eur koupila od fondů Blackstone a Round Hill Capital švédská firma Heimstaden Bostad. Také ta patří mezi hráče, kteří v tuzemsku nevylučují další nájemní akvizice. 

„Po integraci platformy Residomo začneme uvažovat, které další regiony České republiky budou stát v případě dobrých investičních příležitostí za expanzi. V tomto ohledu bude Praha určitě relevantním regionem,“ sdělil manažer Heimstaden Christian Fladeland. 

O nové investice do nájemního bydlení v Česku má podle informací serveru E15.cz rovněž Round Hill Capital. Ta v Evropě a USA spravuje celkem 100 tisíc bytů. Na zaslané dotazy ohledně plánů na tuzemském trhu však tato společnost nereagovala. 

Činže byly podle Českého statistického úřadu hlavním motorem loňské průměrné inflace 2,8 procenta. Rychleji než celková cenová úroveň se nájmy zvyšují též v letošním roce.