Entropu nahradí koberec, Česko tentokrát nechce v Bruselu provokovat

Tapiserie Květinová unie, která ozdobí během českého předsednictví budovy Rady EU.

Tapiserie Květinová unie, která ozdobí během českého předsednictví budovy Rady EU. Zdroj: Národní galerie Praha

Tapiserie Květinová unie, která ozdobí během českého předsednictví budovy Rady EU.
Tapiserie Květinová unie, která ozdobí během českého předsednictví budovy Rady EU.
Výroba tapisérie Květinová unie, která během českého předsednictví ozdobí budovu Rady EU.
Výroba tapisérie Květinová unie, která během českého předsednictví ozdobí budovu Rady EU.
Výroba tapisérie Květinová unie, která během českého předsednictví ozdobí budovu Rady EU.
32
Fotogalerie

Budovu Rady Evropské unie opět ozdobí české umění, diplomaté si ale mohou oddechnout. Letos během českého předsednictví nebudou muset vysvětlovat partnerům, jak to umělec David Černý myslel s tureckými záchody nebo svastikami. Česko bude prezentovat velkoformátová tapiserie s dvanácti květy, které mají znázorňovat dvanáct hvězd na vlajce Evropské unie.

Dílo pojmenované Květinová unie se pro bruselskou veřejnost odhalí 12. července. „Půjde o velkoformátový, ekologicky vyrobený koberec umístěný na podlaze hlavního prostoru atria budovy, v níž se odehrávají jednání Rady EU,“ uvedla mluvčí Národní galerie Praha Eva Sochorová. „Hlavním symbolem předsednictví je věneček dvanácti léčivých rostlin materializovaný právě v této tapiserii,“ dodala. Galerie bude mít na starost také výzdobu zasedacích místností a čekáren.

Koberec společně utkali mladí čeští umělci, textilní designeři a grafici Jan Brož, Barbora Fastrová, Jakub Choma, Jakub Jansa, Valentýna Janů, Martin Kohout, Johana Pošov a kolektiv Overall Office. Projekt má výtvarně a s humorem zdůrazňovat pozitivní vztah k EU a ekologické aspekty českého předsednictví.

„Akcentuje potřebu dialogu, péče o druhé a o životní prostředí. Hlavními motivy projektu jsou jednota v rozmanitosti a období péče a uzdravování,“ píší umělci v anotaci k dílu. Koberec má výběrem materiálů symbolizovat také udržitelnost a recyklaci.

Podívejte se do galerie na výrobu tapiserie a připomeňte si, čím šokovala Entropa:

Každý z umělců dostal podle údajů v registru smluv za vytvoření díla kolem 96 tisíc korun, celkem získali umělci zhruba 884 tisíc korun. Během minulého českého předsednictví v roce 2009 visela na stejném místě plastika Entropa Davida Černého, za kterou měl stát zaplatit přes tři miliony korun a přibližně deset milionů za realizaci díla měl zaplatit soukromý investor. Výtvarník nakonec peníze státu dobrovolně vrátil a za dílo dostal od Úřadu vlády symbolickou jednu korunu.

Satirická Entropa, která si vystřelila z většiny členských států, rozčílila představitele mnoha zemí. Německo například symbolizují dálnice připomínající svastiku, Rakousko prezentují jaderné reaktory, Bulharsko zase turecké záchody a Polsko duhová vlajka. Česko symbolizovaly výroky tehdejšího prezidenta Václava Klause a Slovensko bylo zase zobrazeno jako uherský salám převázaný maďarskou trikolorou. Plastika nakonec v Bruselu nevydržela ani do konce českého předsednictví, což se ostatně nepodařilo ani samotné české vládě.

V rámci letošního předsednictví se v Bruselu představí přední čeští hudebníci a k vidění budou i české filmy. Zahajovací akce se má nést ve sportovním duchu, symbolem bude atletická legenda Emil Zátopek, který v Bruselu v roce 1954 pokořil světový rekord v běhu na deset kilometrů. Francie na tamním stadionu symbolicky předá štafetu Česku.

„Zátopek je tady docela známou figurou a zároveň jsme si říkali, že jeho tolikrát skloňované vlastnosti jako vytrvalost a jistá nezlomnost budou určitě potřeba nejen pro celé předsednictví,“ popisuje ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek Jurková.

Video placeholde

Co je Evropská rada, Rada EU a Rada Evropy? • Videohub