Deset věcí, které byste měli vědět o čínském Novém roku

Rok koně

Rok koně Zdroj: Profimedia.cz

Podle čínské mytologie skončil rok ve znamení hada, který vystřídal rok ve znamení koně.

Zpravodajský server CNN sestavil přehled deseti zajímavostí, které byste o čínských novoročních tradicích měli vědět.

1. Místní mu neříkají čínský Nový rok.

V Číně jsou tyto oslavy známé jako jarní festival nebo lunární Nový rok. A Číňané nejsou sami, kdo ho slaví. Od konce ledna do poloviny února oslavuje lunární Nový rok také Korea, Vietnam, Japonsko a další země.

2. Doprava je chaos.

Lunární Nový rok v podstatě vypadá, jako by se celá země rozhodla uspořádat rodinné setkání - a všichni najednou. Nevyhnutelně tak musí nastat dopravní peklo, kdy se miliony lidí snaží dostat domů v přecpaných autobusech, nakupují nedostupné jízdenky od překupníků na černém trhu nebo prostojí celé hodiny jízdy v přeplněném vlaku. Všeobecně ale místní obyvatelé udělají prakticky cokoli, aby se včas dostali ke svým milovaným a blízkým. Před zahájením přesunů čínská vláda odhadla letošní počet různých cest různými dopravními prostředky na 3,62 miliard. V Jižní Koreji se loni na Nový rok vypravilo navštívit rodné město autem, autobusem, vlakem nebo letadlem téměř 30 milionů lidí.

3. Oslava netrvá jen jeden den.

Lunární Nový rok trvá 15 dní počínaje 31. lednem 2014. Jeho poslední den tak letos připadne na Valentýna. A oslavy jsou nabité akcemi. Můžete během nich sázet na koňské dostihy, dívat se na přehlídky v ulicích, smlouvat na bazarech nebo se poprat o nejlepší místo v chrámu.

4. Jde o období plné pověr.

První den lunárního Nového roku nosí smůlu uklízet, prát prádlo nebo dát si sprchu. A také vynášení odpadků - s nimi byste vynesli štěstí a prosperitu. Druhý den je třeba se sejít s rodinou, především tou z manželovy či manželčiny strany. Třetí den se na návštěvy nechodí, protože je náchylný k hádkám. Sedmý den propukají oslavy, kdy se slaví narozeniny všech přítomných.

5. Můžete si najmout přítele či přítelkyni.

Pro ty, kdo žijí sami, může být lunární Nový rok velmi tvrdým obdobím, zvláště pak pro dívky. Mnoho rodinných setkání se pak změní v něco velmi podobného výslechu, proč se ještě dotyčný či dotyčná neusadili a nezaložili rodinu. Existuje ale řešení - přítel či přítelkyně k pronajmutí. Přítomnost údajného partnera příbuzné uklidní a za cenu od 500 do 8000 jüanů na den (asi 1600 až 26.000 korun) zahrnuje balíček nabízených služeb i „objetí, držení za ruku a polibek na rozloučenou na tvář“. Za další dodatkové služby je ale třeba připlatit - například vyrazit si s pronajatým přítelem či přítelkyní na večeři vyjde na poplatek 50 jüanů na hodinu (asi 160 korun) a návštěva kina je za 30 jüanů - dvojnásobek, pokud jde o thriller.

6. Dodržují se zvláštní lingvistické zvyky.

V některých částech Číny jsou věci, které se během jarního festivalu dělat mohou, a které naopak nesmějí, jen proto, jak v čínštině zní. Zapovězeno je například kupování obuvi, protože slovo boty (cha-aj) zní v kantonské čínštině jako prohra a vzdychání. Můžete naopak obrátit čínský znak pro štěstí (fu) vzhůru nohama a vznikne z něj „tao“, které zní jako příchod či příjezd. Když ho vyvěsíte na dveře, přivolá k vám do nového roku štěstí.

Čínský rok 2021 ve znamení kovového buvola >>>

7. Petardy zahánějí příšery.

Legenda říká, že během lunárního Nového roku vychází z úkrytu příšera v podobě napůl draka a napůl lva a napadá lidi a především malé děti. Její Achillovou patou jsou ale citlivé uši. Proto příchod Nového roku vítá mohutné odpalování zábavní pyrotechniky, které se příšera určitě lekne.

8. Červené spodní prádlo je nezbytně nutné.

Červená barva je v Číně spojována se štěstím a prosperitou, ale červené prádlo má především ochranný účel. Krom toho, že jí vadí hlasité zvuky, bojí se zmíněná příšera také červené barvy, což vysvětluje všechnu červenou, která je na novoročních dekoracích. Pro ty, kdo se sami narodili v roce koně, a tedy jim bude letos 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84 a 96 let, je červené spodní prádlo prostě nutností. Nejenže zažene příšeru, ale odvrátí i smůlu, která by na ně v tomto roce mohla čekat. A krom toho kantonské slovo „fu“ - kalhotky - zní přesně stejně jako výraz pro bohatství.

9. Je čas na sladkosti.

Jídlo je důležitou součástí všech čínských svátků, ale během lunárního Nového roku jsou sladké zákusky zvlášť důležité, protože sladí vyhlídky na následující rok. Tradiční sváteční laskominy zahrnují nien kao (rýžový pudink), pa-pao-fan (rýže osmi pokladů), smažené sladké knedlíčky, kandované ovoce a semínka.

10. Svátky mají vlastní filmový žánr.

Čína a Hongkong mají filmový žánr „che-suej-pchien“ zasvěcený jarnímu festivalu. Jde o snímky, ve kterých se příliš nehraje na logiku. Komedie se zaměřením na rodinu, které mají zvednout náladu a šťastným koncem diváky potěšit. Vlastně jsou hodně podobné typickým vánočním filmům.

Povaha podle čínského zvěrokruhu: Krysy jsou kreativní, Tygři nezávislí >>>