Vítkova CPI nabrala miliardu eur na jediný zátah. Rekordní transakcí poplatí staré dluhy

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI Zdroj: Profimedia

Realitní impérium CPI miliardáře Radovana Vítka vrhá na trh další obrovský balík dluhopisů. Skupina podle zdrojů deníku E15 během posledního týdne prodala investorům eurodluhopisy v hodnotě zhruba 26 miliard korun. Menší ze dvou bondových emisí v objemu 400 milionů eur nemusí realitní skupina nikdy splácet. Pro CPI je to rekordní objem peněz získaných ve stejný okamžik.

Menší z emisí nabízí takzvanou perpetuitu, kdy investor potenciálně nekonečně dlouhou dobu inkasuje pouze dohodnutý roční úrok. Velkou část získaných peněz využije CPI na odkup svých starších bondů.

„Celková poptávka investorů dosáhla tří miliard eur. Výnos jedné miliardy eur z jediné transakce je pro naši společnost milníkem,“ říká finanční šéf CPI David Greenbaum.

Z výtěžku obou emisí poplatí firma dříve vydané bondy v objemu přes 750 milionů eur, které by jinak byly splatné během příštích tří let. „S penězi získanými z emise dluhopisů s nedatovanou splatností bude zacházeno jako s vlastním kapitálem,“ doplňuje k „nekonečným“ papírů Greenbaum. 

Bondy s perpetuitou jsou úročené necelými 3,75 procenta ročně, tedy o tři čtvrtě procentního bodu méně než při obdobné emisi ještě loni v září. Druhá várka v objemu 650 milionů eur nese investorům 1,5 procenta a je splatná za deset let. Realitní skupina tak získala půjčku v eurech jen za mírně vyšší úrok, než za který si dokáže na stejnou dobu obstarat půjčku v korunách český stát. 

„Papíry jsou produktem pro institucionální investory, mezi kterými panuje konstantní hlad pro výnosech,“ zdůrazňuje ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Podle znalců jsou „věčné“ dluhopisy spojeny s vyšším rizikem, jelikož jejich případné vypořádání během kolapsu firmy probíhá až poté, co dlužník vyplatí výše postavené věřitele typu bank či držitelů klasických dluhopisů.

„Bondy s perpetuitou se svou povahou blíží akciím, jsou rizikovější a nesou tedy i výrazně vyšší výnos,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. Relativně vysoký úrok CPI oproti úrokovým sazbám ve světě považuje vzhledem k riziku za adekvátní. 

Skupina CPI patří v Česku k průkopníkům takzvaného zeleného financování. Už předloni na podzim vydala zelené eurodluhopisy na financování ekologických nemovitostí v objemu kolem dvaceti miliard korun. Loni v lednu obdobnou várku bondů připravila i pro investory v Londýně, a to v objemu přes deset miliard korun. Růstem především eurových půjček se skupina snaží využít stále klesajících nízkých úrokových sazeb v eurozóně.