A mimochodem… Sokoli čekají mladé na komíně chemičky, sledovat je můžete on-line

Sokol stěhovavý.

Sokol stěhovavý. Zdroj: Pixabay/Jasmin777

Záběr hnízda sokola stěhovavého na komíně v Litvínově.
Záběr hnízda sokola stěhovavého na komíně v Litvínově.
3
Fotogalerie

Do stometrové výšky nad Litvínovem se po roce vrátil pár sokola stěhovavého. V hnízdní budce na komínu Unipetrolu samička nyní zahřívá čtyři vajíčka, podle ornitologa by se mláďata měla narodit během dubna.

Firma v minulosti umístila v areálu chemičky celkem dvě hnízdní budky, první na komín teplárny a druhou na komín výrobny. Obě se nacházejí ve výšce přes sto metrů, protože sokoli si pro hnízdění hledají co nejvyšší místa, kde mají absolutní klid a výborný rozhled.

„Zatím se sokoli usadili jen na komínu teplárny. Právě zde je instalována on-line kamera, takže o dění v hnízdě máme výborný přehled,“ uvedl ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokoli sedí na vajíčkách zhruba měsíc. „Pokud vše dobře dopadne, mohli bychom se potomků dočkat během dubna. Na komín se vydáme koncem dubna, abychom mláďata okroužkovali,“ dodal.

Život opeřených dravců v hnízdě a snad i narození mláďat můžete sledovat on-line zde.

V areálu chemičky se sokoli usazují od roku 2011. Budky jim Unipetrol instaluje také na komínech rafinérie v Kralupech nad Vltavou a v areálu neratovické Spolany, kde letos také sokoli hnízdí. Podle zástupců firmy se v nich od té doby vylíhlo 25 mláďat.

Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. Při střemhlavém letu dosahuje rychlosti přes 350 kilometrů v hodině, takže patří k nejrychlejším živočichům na Zemi.

Samice je výrazně větší než samec a může dosahovat až velikosti havrana, má dvě až čtyři mláďata.

Z české krajiny sokoli vymizeli v sedmdesátých letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci osmdesátých let. Na přelomu tisíciletí jich v Česku hnízdilo již zhruba dvacet párů. Díky přísné ochraně nyní v tuzemsku žije zhruba sto párů sokola stěhovavého.