Amnestie rozpoutala zbytečnou hysterii, píše uvězněný Rath

David rath (foto ČTK)

David rath (foto ČTK) Zdroj: ctk

Hysterie vyvolaná médii a politiky, kteří chtějí na nastalé situaci vydělat. Tak píše o reakci společnosti na novoroční amnestii prezidenta Václav Klause vazebně stíhaný poslanec David Rath na svých internetových stránkách.

Podle něj by se měly řešit příčiny samotných trestných činů, Češi ale reagují emotivně. „Bohužel v tom hrají velkou roli média, která rozpoutají až hysterické kampaně. Politici pak více či méně na těchto vlnách surfují v představě, že na tom vydělají,“ píše Rath.

Společnost podle něj nyní kritizuje Václava Klause stejně, jako svého času kritizovala amnestii jeho předchůdce Václava Havla. Problém je především v tom, že v českých věznicích končí mnohem více, než je zvykem v jiných zemích a je mezi nimi více recidivistů, myslí si Rath. „U nás 230 vězňů na 100 000 obyvatel, v Německu pod 90 lidí. Recidiva trestné činnosti je u nás okolo 70 procent trestaných, v Německu méně než poloviční,“ uvádí.

Amnestie tedy podle něj při takovém počtu recidivistů nic neřeší. „Zásadní požadavek vůči vládě by měl znít- co vše uděláte, aby u nás ubývalo recidiv trestné činnosti na úroveň vyspělých zemí,“ dodává Rath.

Jako bývalý člen ČSSD Rath podporuje snahu sociálních demokratů vyvolat kvůli amnestii hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Podle něj může být sněmovní diskuse provázející hlasování prospěšná.

Soudy na základě novoroční amnestii propustily už více než sedm tisíc vězňů. Klausovo rozhodnutí zastavilo také stíhání obviněných v několika velkých hospodářských kauzách. Osvobození tak budou například Tomáš Pitr a Miroslav Provod, vinění z daňových deliktů z roku 1994. Na svobodu míří i obžalovaní v kauze vytunelované firmy H-Systém či soudce Jiří Berka stíhaný v kauze zmanipulovaných konkurzů.

Skupina senátoru včera podala k Ústavnímu soud návrh na zrušení části amnestie, kde jde o zastavení kauz, jež trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Senátoři tvrdí, že amnestie touto částí porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.