ANO bude v Brně jednat o koalici v pondělí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Vítězné hnutí ANO už navázalo v Brně kontakty s možnými koaličními partnery. O koalici bude v pondělí jednat jak s lidovci, Žít Brno a Stranou zelených, tak také s ČSSD, řekl lídr ANO Petr Vokřál. Zástupci ANO vidí dvě možné varianty koalic. Jedna je s lidovci a ČSSD, druhá s lidovci, Žít Brno a zelenými. V obou variantách by koalice získala 31 mandátů v 55 členném zastupitelstvu, tedy nadpoloviční většinu.

Vítězné ANO získalo ve volbách 13 mandátů, druhá ČSSD 11, třetí Žít Brno sedm stejně jako čtvrtí lidovci. Zelení mají mandáty čtyři. „Dnes jsme navázali kontakt s možnými koaličními partnery. Poznatky vyhodnotíme a v pondělí se sejdeme k možnému koaličnímu jednání,“ uvedl Vokřál. Na jedné straně bude jednat s ČSSD, na druhé s ostatními možnými partnery.

Lidovkyně Klára Liptáková by preferovala koalici s ANO a ČSSD, protože by podle ní pomohla rychle vyřešit projekty v infrastruktuře. Kandidátka číslo jedna za KDU-ČSL se však nevyhýbá ani jiným koalicím kromě spolupráce s KSČM. „S komunisty se ideově rozcházíme, ale jinak se ničemu dalšímu nebráníme. Se zelenými máme podobné postoje a Žít Brno nám nevadí. Bude záležet na dalším jednání,“ řekla ČTK Liptáková.

Hollan je pro koalici s ANO, Lidovci a Zelenými

Lídr Žít Brno Matěj Hollan je pro vznik koalice s ANO, lidovci a zelenými. „Varianta se nám líbí víc, než abychom byli v opozici,“ uvedl pro ČTK Hollan. V opozici by skončil, pokud by se ANO dohodlo s ČSSD. Žít Brno šlo do voleb s tím, že nechce mít nic společného s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD), jehož práci dlouhodobě kritizuje.

Všichni kandidáti na primátora se chtějí opírat o své volební priority. ANO považuje za důležitou zefektivnění a odpolitizování městských firem. Dále chce otevřenou a transparentní radnici stejně jako Žít Brno, které také plánuje více zapojit lidi do rozhodování o městě. Zelení chtějí vyřešit polohu připravované přestavby vlakového nádraží a zlevnit roční jízdné městskou hromadnou dopravou na 2500 korun. Lidovci chtějí podporovat malé a střední podnikatele a zaměří se i na mladé rodiny a seniory.

Do komunálních voleb v Brně kandidovalo 17 stran a seskupení stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy vyhrála ČSSD, která utvořila koalici s druhou ODS. Volební účast letos byla 38,69 procenta z možných 309677 voličů. Do zastupitelstva se kromě ANO, ČSSD, Žít Brno a KDU-ČSL dostala také ODS, Strana zelených, KSČM a TOP 09.